Delničarji NLB potrdili do 500-milijonsko dokapitalizacijo

Članek slika

Delničarji NLB, med katerimi prevladuje država, so potrdili dokapitalizacijo največje slovenske banke. Podprli so predlog Slovenske odškodninske družbe (Sod), po katerem se bo dokapitalizacija izpeljala z odobrenim kapitalom, upravo pa so pooblastili za povečanje osnovnega kapitala za največ 500 milijonov evrov, kar je več od prvotnega predloga.

Lastniki Nove Ljubljanske banke (NLB), med katerimi ima država neposredno in posredno prek Soda, Kapitalske družbe (Kad) in Zavarovalnice Triglav malenkost več kot 90-odstotni lastniški delež, tako niso glasovali o prvotnem nasprotnem predlogu Soda in Kada, po katerem bi se dokapitalizacija izpeljala z enkratnimi denarnimi vložki. Tega so namreč predlagatelji umaknili.

Je pa Sod zvišal višino dokapitalizacije, ki sta jo uprava in nadzorni svet sprva predlagala v višini 367,2 milijona evrov.

Uprava ima tako zdaj v roku petih let po današnji skupščini pooblastilo, da osnovni kapital banke enkrat poveča za največ 500 milijonov evrov. Drugih podrobnosti sprejeti sklep ne določa, niti glede števila izdanih delnic.

Uprava lahko ob soglasju nadzornikov odloči tudi o izključitvi prednostne pravice obstoječih delničarjev, če delnice vpišejo država ali z njo povezane osebe.

Skoraj gotovo je, da bo dokapitalizacijo izpeljala država, še posebej v luči dejstva, da gre za del ukrepov za krepitev stabilnosti NLB, katerih del je tudi prenos sredstev na t.i. slabo banko. V tej luči je pričakovati iztisnitev obstoječih malih delničarjev.

Povečanje kapitala naj bi skupaj z drugimi predvidenimi ukrepi, na katerih dela banka sama, tako zadoščalo za krepitev kapitalske ustreznosti, kot ga zahteva Banka Slovenije.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja