Japonska centralna banka zvišala napoved rasti in ohranila denarno politiko

Članek slika

Japonska centralna banka je danes znova, že šesti mesec zapored, zvišala napoved rasti japonskega gospodarstva. Na podlagi te ocene je denarno politiko ohranila nespremenjeno, prav tako ni spremenila stimulativne sheme, ki jo je zagnala aprila. Skladno z njo naj bi sicer do konca leta 2014 podvojila količino denarja v obtoku.

Brez sprememb denarne politike in stimulativnih ukrepov

"Japonsko gospodarstvo je na poti navzgor," so po dvodnevnem zasedanju, namenjenemu prihodnji denarni politiki v državi, sporočili z japonske centralne banke.

Njihova ocena temelji na podlagi podatkov o krepitvi izvoza, poleg tega pa dežela vzhajajočega sonca beleži tudi prenehanje upadanja zasebnih investicij v predelovalnem sektorju in zunaj njega, javne investicije pa se še naprej krepijo.

Tudi razpoloženje potrošnikov se je maja na mesečni ravni izboljšalo, število Japoncev, ki pričakujejo rast cen, pa je doseglo petletni vrh.Skladno s tem ter ugodnim povpraševanjem doma in v tujini se na krepi tudi japonska industrijska proizvodnja.

Ne glede na to pa oblikovalci japonske denarne politike opozarjajo na "visoko stopnjo negotovosti", ki je med drugim posledica dolžniških težav na ključnih izvoznih trgih Evrope.

Osrednja denarna ustanova na Japonskem se skladno z vsemi omenjenimi podatki ni odločila za spremembe denarne politike ali povečanje stimulativnega programa.

Nad deflacijo z agresivnim blaženjem denarne politike

V začetku aprila se je sicer odločila, da bo pod vodstvom novega guvernerja Haruhike Kurode do konca leta 2014 podvojila količino denarja v obtoku, s 138.000 milijard jenov konec leta 2012 na 270.000 milijard jenov (2211 milijard evrov).

Povečala bo tudi obseg odkupovanja državnih obveznic, odkupila dolgoročne državne obveznice in povečala nakupe tveganih finančnih naložb. Bo pa ustavila program odkupovanja naložb, ki ga je vzpostavil Kurodov predhodnik Masaki Širakava.

Z agresivnim blaženjem denarne politike želi tretje največje gospodarstvo na svetu izvleči iz 15-letnega obdobja deflacije.

Državni dolg dosega dvakratnik velikosti gospodarstva

Da tokratno zasedanje ni prineslo nobenih sprememb, je nekatere močno razočaralo, pričakovali so namreč, da bo centralna banka podaljšala poceni posojila bankam z enega na dve ali več let, saj naj bi banke na ta način v večji meri kupovale japonske državne obveznice.

Zahtevana donosnost na slednje se je v zadnjem obdobju povečala. Vlagatelji so namreč zaskrbljeni, da Tokiu ne bo uspelo financirati ogromnega državnega dolga. Ta je največji v industrializiranem svetu, saj dosega dvakratnik velikosti gospodarstva.

Do današnje novice je prišlo le dan po tem, ko je Japonska objavila, da je bila njena gospodarska rast v prvem četrtletju na letni ravni 4,1-odstotna. To je 0,6 odstotne točke več od predhodnih podatkov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja