+ Odgovori na temo
Stran 9 od 15 PrviPrvi ... 8 9 10 ... ZadnjiZadnji
Prikazujem rezultate 81 do 90 od 143
 1. #81
  Pridružen
  03.01.2008
  Odgovorov
  889

  Privzeto

  9.DEL: KRUTA REALNOST - VIII.

  9 napak pri pretrganju življenjskega zavarovanja
  1. Zavarovanci sploh ne vedo, kakšne oblike življenjskih zavarovanj so sklenili, pogojev zavarovanja niso prebrali, velikokrat teh tudi niso prejeli. Ko po nekaj letih dobijo prve izpiske, so negativno presenečeni, zaradi česar brezglavo, brez vnaprejšnjih izračunov in simulacij, pretrgajo zavarovanje.

  2. Pretrgajo eno življenjsko zavarovanje, zato da sklenejo drugo, namesto da bi naredili spremembo police.

  3. Pretrgajo življenjsko zavarovanje, tik preden imajo možnost, da polico kapitalizirajo. To je možno po dveh ali treh letih, odvisno od zavarovalne dobe. Če zavarovanje pretrgamo prej, izgubimo vse vplačane premije.

  4. Nasedejo zavarovalnim zastopnikom, da pri njih sklenejo novo zavarovanje, ki je sicer zelo podobno že sklenjenemu, a tega ne vedo.

  5. Zelo visoke mesečne premije, recimo 200 evrov, znižajo na minimalne, recimo 20 evrov, kar pomeni, da se vsi stroški sklepanja obračunajo po prvotni, višji premiji. Stranka zaradi preračuna police izgubi skorajda celotno razliko, 180 evrov.

  6. Ne upoštevajo stroškov pretrganja, med drugim niti 6,5 odstotka davka na zavarovalne posle, če zavarovanje pretrgajo pred iztekom 10 let od sklenitve.

  7. Neupoštevanje starosti, zlasti ko posameznik kritje za smrt potrebuje. Nova premija se s starostjo draži.

  8. S pretrganjem življenjskega zavarovanja se prekinejo tudi priključena zavarovanja, kot je nezgodno zavarovanje, ki pa ga potrebuje skorajda vsak.

  9. Zavarovanci, ki pretrgajo naložbena zavarovanja zaradi strahu pred upadanjem borznih tečajev, to storijo v najmanj primernem trenutku, in sicer takrat, ko so zavarovanja najmanj vredna.
  Viri: finančni svetovalci
  http://www.finance.si/336283/Zakaj-l...kih-zavarovanj

 2. #82
  Pridružen
  03.01.2008
  Odgovorov
  889

  Privzeto

  OPOZORILNE BESEDE

  Potreba po raziskovanju ne preneha z najetjem svetovalca. Melanie Sent Lubin, nadzornica v Agenciji za vrednostne papirje v državi Maryland, priporoča previdnost ob določenih besedah ali frazah. Če jih svetovalec stalno uporablja - ali vas sili k ravnanju, ki vam je neugodno - obvestite oblasti. Tu je slovar besed, ki kličejo k previdnosti:
  * Offshore.
  * Življenjska priložnost.
  * Prvorazredna banka.
  * Ta delnica se bo premaknila.
  * Zajamčeno.
  * Pohiteti morate.
  * Stvar je sigurna.
  * Naš zaščiten računalniški program...
  * Ta papir kupujejo pametni.
  * Opcijske strategije.
  * Ne morete si privoščiti, da tega ne bi imeli.
  * Lahko smo boljši od povprečja.
  * Žal vam bo, če...
  * Ekskluzivno.
  * Gledati morate donose ne stroškov.
  * Nočete bogateti?
  * Ne morete izgubiti.
  * Obstaja visok potencial.
  * Ni tveganja.
  * Svoji materi sem to predlagal.
  * Zaupajte mi.
  * Blagovna borza.
  * Mesečni donosi.
  * Aktivna strategija alokacije sredstev.
  * Nihče drug tega ne zna.

  VIR:MODRI INVESTITOR
  Benjamin Graham z dodatnimi komentarji Jasona Zweiga
  * Daleč najboljša knjiga o investitranju, ki je bila kdajkoli napisana.
  Warren E.Buffett

 3. #83
  Pridružen
  03.01.2008
  Odgovorov
  889

  Privzeto

  KRUTA REALNOST - IX.

  Zgodba novih Mojih financ: Pazite, da vas pri življenjskih zavarovanjih ne »ostrižejo«!

  Zavarovalnice življenjska zavarovanja prodajajo kot po tekočem traku. Nekateri spoznajo, da nekaj smrdi, šele ko imajo že deset tovrstnih zavarovanj ali več. Rekorder, ki nam ga je uspelo najti, jih ima kar 14. Kopico zavarovanj imajo celo 70-letniki, dojenčki in drugi, čeprav jih sicer sploh ne potrebujejo. Razkrivamo tudi druga sporna dejanja, ki kažejo na to, da prodajalcev prepogosto ne zanima nič drugega kot mastni zaslužek. Toda treba se je pogledati tudi v ogledalo; koliko smo si za množično »striženje« krivi sami? Smo preleni, preveč naivni, preveč pohlepni? Kako to spremeniti?
  http://www.finance.si/346545/Pazite-...C5%BEejo%C2%AB

 4. #84
  Pridružen
  03.01.2008
  Odgovorov
  889

  Privzeto

  KRUTA REALNOST - X.

  Naložbeno življenjsko zavarovanje
  Plačali ste sendvič, dobili pa suho žemljo! So naložbena življenjska zavarovanja res rešitev za vse naše težave, kot pogosto zatrjujejo zavarovalnice in banke? V ZPS smo vzeli pod lupo ponudbo tovrstnega zavarovanja in jo primerjali z drugimi naložbenimi rešitvami. Rezultat ni navdušujoč, dvomljive trženjske prakse pa še povečujejo skrb za interes potrošnikov.

  ˝ Če bi zastopnik pravilno in v celoti predstavil zavarovanje, se gotovo ne bi odločila za tako obliko varčevanja!˝, je izjavila potrošnica, ki je v dobri veri, da se odloča za primerno varčevanje za prihodnost, sklenila naložbeno življenjsko zavarovanje. Po nekaj letih varčevanje je zgroženo ugotovila, da vrednost njenega premoženja znaša le nekaj več kot 900 €, čeprav je do sedaj vplačala đe skoraj 2.500 €. Ko je povprašala, zakaj je stanje takšno, je bila prvič seznanjena z vsemi stroški, ki zmanjšujejo vrednost njenega premoženja. Njena zavarovalna pogodba ni vsebovala niti vseh predpisanih sestavin. Od zavarovalnice je zahtevala natančnejšo obrazložitev, prekinitev pogodbe in povrnitev neupravičeno zaračunanih stroškov, ta pa je vse njene predloge zavrnila.

  ˝ Želel sem imeti varčevalni račun brez tveganja, v enem letu pa se je vrednost premoženja povečala le za 20 €, čeprav sem vplačal skupaj za več kot 1.000 € premij˝, je razočaran ugotovil potrošnik. Zastopnik pa ni samo prepričeval potrošnika, kako primerna je takšna oblika varčevanja za njegove potrebe, ampak je z njim samovoljno sklenil pogodbo za 15 let, čeprav je potrošnik izrecno sklenil pogodbo za 10 let. Ko je potrošnik po nekaj letih ugotovil, da je na njegovem računu zgolj dobrih 3.000 €, čeprav je do takrat vplačal skoraj 6.000 € premij, se je odločil za prekinitev zavarovanja. Takrat je doživel šele pravi šok: ob odkupu zavarovanja so mu izplačali le slabih 2.000 €.
  http://www.zps.si/o-nas/revija-vip/a...tml?Itemid=363
  http://www.zps.si/osebne-finance/zav...php?Itemid=665
  http://www.zps.si/osebne-finance/kal...php?Itemid=685
  http://www.zps.si/osebne-finance/nal...tml?Itemid=663

 5. #85
  Pridružen
  03.01.2008
  Odgovorov
  889

  Privzeto

  KRUTA REALNOST - XI.

  ANKETA O FINANČNI PISMENOSTI

  /13/...po lanskoletni anketi, ki so jo opravili v reviji moje Finance, smo si Slovenci priborili v oceni finančne pismenosti, komajda oceno zadostno, kar nas uvršča v EU na sam rep prepotrebnega znanja, ki bi ga morali osvojiti, tudi zato, da bi svoje ali družinsko premoženje znali tudi plemenititi in ne samo izgubljati:

  Alarm! Finančna pismenost Slovencev: zd(2)

  Znanje Slovencev o upravljanju denarja je, če se izrazimo po šolsko, za alarmantno oceno dve. To je pokazal test, ki smo ga pred kratkim naredili na Mojih financah v sodelovanju s tržnoraziskovalno hišo Ipsos. Finančni svetovalci vzroke za slabo finančno znanje vidijo predvsem v napačni vzgoji, pomanjkljivem šolskem sistemu in brezbrižnosti posameznikov. Toda zakaj se nihče ne zgane? No, na ministrstvu za šolstvo so prepričani, da se finančno že izobražujemo v okviru nekaterih predmetov, kot je gospodinjstvo. A očitno to ni dovolj! Treba bi bilo prevetriti celoten sistem in tudi zavedanje ljudi. Toda kako? Je za to sploh interes?
  http://mojefinance.finance.si/300361...%29/?mfSt=1682

  Prosimo vas, da si vzamete 2 minuti časa in izpolnite spodnjo anonimno anketo. Anketa nam bo razkrila stanje finančne pismenosti državljanov Slovenije.

  Z anketo želimo zbrati podatke o stanju finančne pismenosti Slovencev, predvsem na področju zavarovalništva. Anketo je pripravilo Slovensko zavarovalno združenje, g.i.z. v sodelovanju z Delovno skupino za izvajanje programa izobraževanja potrošnikov zavarovalnih storitev. Anketa vam ne bo vzela več kot 2 minuti dragocenega časa. ZA SODELOVANJE SE VAM ZAHVALJUJEMO

  ANKETA

  http://fluidsurveys.si/surveys/vida-...ni-pismenosti/
  http://www.zav-zdruzenje.si/

 6. #86
  Pridružen
  03.01.2008
  Odgovorov
  889

  Privzeto

  KRUTA REALNOST - XII.

  1.del:

  Nedvomno pa ostaja sedaj tudi aktualno vprašanje organiziranosti in tudi stanovske pripadnosti vseh oblik posredništva ali zastopstva, ki kar kliče po neodvisnem združenju premoženjskih svetovalcev,ki bo združilo vse in to neglede za katero zavarovalniško ali bančno institucijo, kdo kaj dela, za zaščito cene njihovega dela, statusa, integritete, spoštovanja in tudi spoznanja, da si poklic premoženjskega svetovalca, še vedno ni zaslužil mesta v standardni klasifikaciji poklicev v Sloveniji...že nekajkrat se je tudi poskušalo z njihovo ustanovitvijo, saj še sedaj hranim pisma g.Mitje Glavnika ob njihovemu ustanavljanju, a do realizacije ni nikoli prišlo.
  Ob tem pa se spomnem tudi pisanja v Kapitalu, kjer je bila na drugi način predstavljena problematična zavarovalniška produkcija takratnih življenjskih zavarovanj in so avtorje raznih sestavkov, zavarovalnice dobesedno raztrgale. In to zato, ker so se upali pisati na drugi način tisto, kar je pri nas še vedno tabu tema, že vse od začetka devetdesetih let. Zavarovalniške in bančne ponudbe so v večini primerov zelo podobne in tudi pri naložbenih zavarovanjih se situacija ni kaj prida izboljšala, saj se podatki in njihovi stroški, čeravno bi morali biti javno objavljeni, še vedno skrivajo ali prikrivajo.
  Povsem zavajajoči so tudi informativni izračuni, ki so dostopni tudi zavarovancem, saj se je njihovo verodostojnost in dejansko stanje, videlo in tudi občutilo predvsem v žepih zavarovancev. Da ob tem ne govorimo o brezglavem prekinjanju večletnih polic, brez upoštevanja vseh izstopnih provizij ter davčnih obremenitev.
  Zato bi bilo tudi dobro pogledati v takratno revijo Kapital začenši s številko 33. izdano Avgusta 1992,pod naslovom:˝Kdo služi z življenjskimi zavarovanji˝ter kasnejših izdajah:˝Alternative življenjskemu zavarovanju˝,˝Življenjsko zavarovanje - slaba naložba˝,˝Življenjsko zavarovanje ali obveznice˝,˝Pasti življenjskih zavarovanj˝ ter kasnejši odgovor iz zavarovalnice Triglav:˝Pasti pri analizi življenjskih zavarovanj˝. Zato so, in ne samo v takratnem času hoteli obračunavati s samimi pisci bolj problematičnih člankov na tematiko življenjskih zavarovanj.

 7. #87
  Pridružen
  03.01.2008
  Odgovorov
  889

  Privzeto

  KRUTA REALNOST - XII.

  2.del:

  Saj je namreč čas od prve ponudbe fond police v Sloveniji, ki sega v leto 2001, še vedno prekratek, da bi lahko danes sodili o njihovi kvaliteti naložbenih polic, saj ni minilo še niti eno desetletno obdobje (ne)obdavčenja od njihove prve sklenitve. V tem obdobju bi lahko tudi vpričo kriznih razmer, že enkrat objavili številke, ne samo rekordno sklenjenih polic temveč tudi rekordnih padcev in tudi rekordnih izstopov iz njih.

  Dejstvo tudi ostaja, da v Sloveniji (še) nimamo šole, ki bi zadovoljivo usposabljala vse znanja željne, bodoče zavarovalniške ali bančnozavarovalniške kadre in se vse znanje tega področja črpa iz natisnjenih brošur, ki so jih spisali razni člani vodstev slovenskih zavarovalnic. Morda se temu cilju sedaj približuje tudi GeaCollege, ki že ponuja usposabljanje za premoženjskega svetovalca in obsega šolanje tako zavarovalniških, bančnih, brokerskih in tudi podjetniških veščin, saj je v letu 2010 zaživel tudi ta dodiplomski študij na omenjeni šoli. Veliko je bilo tudi govora o neodvisnosti od finančnih institucij, a je pred kratkim eden vidnih premoženjskih svetovalcev, ki ima za seboj tudi nekaj uspešnih knjig, omenil, ˝da se lahko hitro znajdemo v konfliktu s poslovnimi partnerji, ponudniki finančnih produktov, ki bi zelo hitro prekinili pogodbo in s tem provizije, za vsakršno bolj glasno kritiziranje produktov ali poslovne politike˝.

 8. #88
  Pridružen
  03.01.2008
  Odgovorov
  889

  Privzeto

  KRUTA REALNOST - XII.

  3.del:

  Nedvomno ne bo dovolj še tako dobra klasifikacija in primerjava vseh mogočih produktov, ki bi naj temeljila na nezavajujočih podatkih in dejanski uporabnosti ter potrebah potencialnih potrošnikov, temveč tudi spoznanje, da mora potencialne posrednike konec koncev plačati stranka sama, ne pa tako kot do sedaj, ko jih plačajo finančne institucije ob hkratnih njihovih trditvah, da so vedno neodvisni in da delajo izključno in samo v dobro stranke. Za to je potrebna tudi normalizacija finančnega trga v Sloveniji, saj še vedno obstaja, tako kot se je slikovito izrazil še predsednik Uprave Slovenice d.d., Zvone Ivanušič, ˝še vedno je veliko kanibalizma med zavarovalnicami˝. Da vsi skupaj nismo kaj prida storili zase in s tem tudi za druge, pa nam vsakodnevno govorijo neprimerni in luknjasti portfelji, neprimerno nizke osebne zavarovalne vsote, neprimerna zavarovanja hiš in stanovanj, kar je bilo vidno v lanskoletnih in letošnjih ujmah, neprimerni odzivi tako upravljalcev in bančnikov, neprimerno veliko izvržb in dražb osebnega premoženja, neprimerno število osebnih stečajev,...

 9. #89
  Pridružen
  03.01.2008
  Odgovorov
  889

  Privzeto

  KRUTA REALNOST - XIII.

  Nadaljevanje prispevka KRUTA REALNOST X. z dne 07.04.2012:

  1.del:

  Sklenili ste naložbeno zavarovanje. Zavarovalnice smo prosili za ponudbe za 25 letno naložbeno življenjsko zavarovanje za 35 letnega moškega, ki želi zavarovati svoje najbližnje za primer svoje smrti za 20.000 € in lahko plačuje mesečno premijo 65 €.

  1.scenarij - pri naložbi vztrajate do konca

  Če imate ˝dolgo sapo˝ in pri naložbi vztrajate do konca, lahko pri predspostavljeni 4% donosnosti sklada pričakujete razplet, ki je prikazan v spodnji tabeli. Tistim, ki ne potrebujejo zavarovanja za primer smrti, se bo med tremi rešitvami, ki smo jih zapisali, najbolj izplačalo varčevanje v skladih. Ta rešitev je za dobroh 3.000 € boljša od drugih možnosti. Tistim, ki želijo ob varčevanju še dodatno zaščititi svoje najbližje, bo najbolj ustrezalo varčevanje v skladih z ločenim ˝riziko zavarovanjem˝. Produkta, ki jih ponujata dve zavarovalnici, se odrežeta skoraj tako dobro kot ločeni scenarij, druge ponudbe pa so že občutno manj donosne.

  Prihranek po 25 letih, vplačana sredstva 19.500 €, predvideni donos 4%
  * Vzajemni sklad - 32.455,21 €
  * Vzajemni sklad in riziko zavarovanje - 28.989,46 €
  * Triglav Flex - 28.505,00 €
  * ERGO Moje življenje - 28.453,40 €
  * NLB Vita Izbrana - 27.642,42 €
  * Wienerstaedtische UFOS - 27.102,00 €
  * Merkur Top Invest - 26.137,34 €
  * Zavarovalnica Maribor ZM Prizma - 25.992,31 €
  * Grawe Apollo PLUS - 23.901,00 €
  * KD Življenje Fondpolica - 23.766,00 €

  http://www.zps.si/o-nas/revija-vip/a...tml?Itemid=363
  http://www.zps.si/osebne-finance/zav...php?Itemid=665
  http://www.zps.si/osebne-finance/kal...php?Itemid=685
  http://www.zps.si/osebne-finance/nal...tml?Itemid=663
  Nazadne uredil zoran13 : 19.04.2012 ob 13:25

 10. #90
  Pridružen
  03.01.2008
  Odgovorov
  889

  Privzeto

  KRUTA REALNOST - XIII.

  2.del:

  Sklenili ste naložbeno zavarovanje. Zavarovalnice smo prosili za ponudbe za 25 letno naložbeno življenjsko zavarovanje za 35 letnega moškega, ki želi zavarovati svoje najbližnje za primer svoje smrti za 20.000 € in lahko plačuje mesečno premijo 65 €.

  2.SCENARIJ: Zaradi nepredvidenih dogodkov želite iz naložbe izstopiti po 5 letih.

  Četudi bi iz naložbe predčasno izstopili, jo bodo najbolje odnesli tisti, ki so sklenili ločeno varčevanje v skladih in ločeno zavarovanje. Po petih letih nobena zavarovalnica ne bo izplačala niti zneska, ki ste ga do izstopa vložili v naložbeno zavarovanje.

  Prihranek pri predčasnem izstopu po 5 letih, vplačana sredstva 3.900 €, predvideni donos 4%:

  * Vzajemni sklad - 4.232,58 €
  * Vzajemni sklad in riziko zavarovanje - 3.780,66 €
  * NLB Vita Izbrana - 3.218,13 €
  * Triglav Flex - 2,827,44 €
  * ERGO Moje življenje - 2.656,88 €
  * Zavarovalnica Maribor ZM Prizma - 2.336,51 €
  * Wienerstaedtische UFOS - 2.263,87 €
  * KD Življenje Fondpolica - 2.204,73 €
  * Merkur Top invest - 2.180,36 €
  * Grawe Apollo PLUS - 1.826,06 €

  http://www.zps.si/o-nas/revija-vip/a...tml?Itemid=363
  http://www.zps.si/osebne-finance/zav...php?Itemid=665
  http://www.zps.si/osebne-finance/kal...php?Itemid=685
  http://www.zps.si/osebne-finance/nal...tml?Itemid=663

Tags for this Thread

Pravila odgovarjanja

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts

Domov Vstopna stran Pregled skladov Statistike Filter skladov Primerjava skladov Pristop k skladom

Copyright © 2010 Vzajemci d.o.o. Vse pravice pridržane

Kontakti

Vzajemci, finančno in poslovno svetovanje
Litostrojska c. 44e, 1000 Ljubljana
tel: 01/2809-161, 040/528-687, 041/632-434
fax: 01/2809-162
e-pošta: info@vzajemci.com
Svetovalni telefon: 080 35 08