Francija upešno skozi prvo letošnjo izdajo obveznic

Članek slika

Francija je danes z izdajo državnih obveznic različne ročnosti brez večjih pretresov na finančnih trgih zbrala 7,96 milijarde evrov. Največji del izdaje je odpadel na 10-letne obveznice, povpraševanje je bilo še vedno močno, cena zadolževanja pa le rahlo višja kot na zadnji podobni dražbi decembra lani.

Kot so danes sporočili iz francoske agencije za upravljanje z javnim dolgom (AFT), je z 10-letnimi obveznicami, ki veljajo za glavno merilo zaupanja vlagateljev, uspela zbrati 4,02 milijarde evrov, medtem ko je povpraševanje doseglo 6,60 milijarde evrov.

Povpraševanje visoko, toda dosti nižje kot na zadnjih dražbah

Razmerje med povpraševanjem in zbrano vsoto se je v primerjavi z zadnjo dražbo primerljivih dolžniških instrumentov decembra lani precej znižalo in se je skoraj prepolovilo. To je znak, da so vlagatelji po grožnjah bonitetnih hiš z znižanjem najvišje ocene za francoski dolg (AAA) bolj previdni.

Povprečna zahtevana obrestna mera je dosegla 3,29 odstotka, kar je po poročanju tujih tiskovnih agencije le 0,11 odstotne točke več kot v lanskem decembru.

Solidno povpraševanje je na trgu vladalo tudi za druge dolžniške instrumente, ki jih je danes izdala Francija. Z 12-letnimi obveznicami je tako država zbrala 690 milijonov evrov, povprečna obrestna mera pa je dosegla 3,50 odstotka. Povpraševanje je znašalo 2,225 milijarde evrov. Primerjav s prejšnjimi obrestnimi merami AFT ni ponudila.

S 24-letnimi obveznicami je Francija zbrala 1,088 milijarde evrov, povpraševanje pa je znašalo 2,193 milijarde evrov. Povprečna obrestna mera je bila pri 3,96 odstotka, primerjav s predhodno ceno zadolževanja pa AFT tudi v tem primeru ni ponudila.

S 30-letnimi obveznicami je medtem Francija zbrala 2,165 milijarde evrov (povpraševanje je bilo pri 3,933 milijarde), povprečna obrestna mera pa se je ustavila pri 3,97 odstotka, kar je vsega 0,03 odstotne točke več kot decembra lani.

Preizkusi zaupanja vlagateljev na trgu državnega dolga

Francija je na trgu državnega dolga nastopila z dolgoročnimi instrumenti, da bi tako preskusila zaupanje vlagateljev, med katerimi se je v zadnjih tednih stopnjevala nezaupljivost do trdnosti francoskega gospodarstva in javnih financ v luči krize v evrskem območju in negotovosti glede zdravja francoskih bank.

Francija je s tem sledila Nemčiji. Ta je na sredini dražbi s prodajo desetletnih obveznic zbrala 4,06 milijarde evrov. Povpraševanje je preseglo ponudbo, Berlin pa je do svežih sredstev na kapitalskih trgih prišel malenkost ceneje kot na zadnji primerljivi avkciji. Povprečna obrestna mera je namreč znašala 1,93 odstotka, kar je 0,05 odstotne točke manj kot novembra.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja