Guverner švicarske centralne banke vpleten v sporno trgovanje z valutami

Članek slika

Švicarsko bančno industrijo je pretresel škandal spornega trgovanja z valutami, v katerega naj bi bil vpleten guverner švicarske centralne banke Philipp Hildebrand. Z valutami naj bi trgoval dlje časa, samo marca lani pa naj bi kupil dolarje v protivrednosti 1,1 milijona švicarskih frankov, je poročal švicarski tednik Weltwoche.

Tednik Weltwoche, ki ga je povzela francoska tiskovna agencija AFP, je v izjavi pred četrtkovo izdajo sporočil, da je bil v nakup in prodajo valut, ki je sprožila preiskavo švicarske centralne banke, vpleten Hildebrand in ne njegova žena. Časnik se pri tem sklicuje na izvlečke Hildebrandovih bančnih dokumentov.

Hildebrand je na valutnem trgu med marcem in oktobrom lani opravil tudi več drugih transakcij z evri in dolarji, je poročal Weltwoche, ki je sicer blizu skrajno desni Švicarski ljudski stranki (SVP).

Švicarska centralna banka, ki najnovejših odkritij za AFP ni komentirala, je decembra sporočila, da neodvisna preiskava poslovanja Hildebranda in njegove žene ni ugotovila nepravilnosti.

Kupila dolarje tri tedne preden je banka postavila minimalni tečaj za frank

Švicarska centralna banka je 6. septembra postavila minimalni menjalni tečaj za švicarski frank pri 1,20 franka za en evro. To je storila zaradi velike precenjenosti švicarske valute, ki da predstavlja akutno grožnjo švicarskemu gospodarstvu in nosi tveganje deflacijskega razvoja.

Hildebrandova žena Kashya, ki vodi umetnostno galerijo v Zürichu, je tri tedne pred tem kupila dolarje. To je, kot je pojasnila, storila zato, ker so "dosegli zelo nizko raven in postali smešno poceni". V pisni izjavi za švicarsko televizijo je povedala še, da je vedno sledila razmeram na valutnem trgu, poleg tega je 15 let delala v bančništvu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja