Španske banke bi bile lahko prisiljene ustvariti za 50 milijard evrov rezervacij

Članek slika

Novi španski gospodarski minister Luis de Guindos je danes dejal, da je obseg slabih posojil španskih bank višji, kot je bilo razvidno iz njihovih ocen.

Skladno s tem bi se lahko zgodilo, da bi morale banke za uravnoteženje svojih bilanc ustvariti za 50 milijard evrov rezervacij, kar pomeni toliko nižje dobičke oz. toliko večje izgube.

Banke bodo morale rezervacije ustvariti same

De Guindos je v danes objavljenem intervjuju za britanski časnik Financial Times dejal, da bodo morale banke rezervacije ustvariti same oz. tako, da španske javne finance ne bodo obremenjene.

Kot je dodal, je večina bank tega sposobna: "V veliki večini primerov banke lahko dodatne rezervacije ustvarijo z naslova svojih dobičkov. To bi lahko storile ne v enem, temveč v več letih."

Po podatkih španske centralne banke slaba posojila in toksične naložbe španskega finančnega sektorja znašajo 176 milijard evrov.

V zadnjih dveh letih so morale španske banke za kritje slabih posojil, ki jih niso dobile povrnjenih in so zato zasegale razvrednoteno premoženje, ustvariti na milijarde evrov rezervacij.

V težavah po sesutju nepremičninskega trga

Pred izbruhom gospodarske krize leta 2008 so namreč posojale ogromne vsote denarja. Ko je prišlo do sesutja španskega nepremičninskega trga, so jim v rokah ostala dvomljiva posojila in močno razvrednotene nepremičnine.

Kolaps nepremičninskega trga je v Španiji terjal tudi več milijonov delovnih mest, tako da je stopnja brezposelnosti v tej državi pri 21,5 odstotka.

Nova bančna pravila predstavljajo dodatne težave

Banke so zdaj zaradi novih pravil pod hudim pritiskom. Povečati morajo temeljni kapital, pri čemer pa glede na šibak položaj gospodarstva stežka kujejo dobiček.

Evropska agencija za bančni nadzor (Eba) je decembra ocenila, da pet največjih španskih bank potrebuje nove dokapitalizacije v višini 26 milijard evrov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja