ZDA se lahko spet zadolžujejo

Članek slika

V Združenih državah Amerike so demokrati in republikanci uro in petdeset minut pred piskom sirene, ki bi oznanila trenutek nesposobnosti odplačevanja dolgov najpomembnejšega svetovnega gospodarstva, vendarle dosegli dogovor in uspeli ponovno zagnati tekoče in normalno delovanje vseh javnih služb.

Še pomembnejše, Združene države Amerike se lahko zopet zadolžujejo, kar od njih zahteva vztrajen in občuten proračunski primanjkljaj.

V mesecu oktobru smo bili tako ponovno priča političnemu boju, ki je spominjal na poletje leta 2011. Tudi takrat se je odločitev o povišanju zgornje dovoljene meje zadolževanja – ta se v Združenih državah Amerike izraža v absolutni številki v ameriških dolarjih in ne kot smo navajeni v Evropi v deležu bruto domačega proizvoda – sprejela v zadnjih dneh pred možnim razglasom bankrota. Neverjetna lahkomiselnost političnih igralcev je imela zgodovinske posledice, saj je ena od treh največjih bonitetnih agencij Standard & Poor's prvič in zaenkrat edinkrat znižala bonitetno oceno ameriškim državnim obveznicam. Še pomembnejše, v podzavest številnih vlagateljev se je naselil dvom o resnični trdnosti ameriškega dolarja kot glavne svetovne valute ter o varnosti ameriških državnih obveznic in menic kot prvovrstnega vrednostnega papirja, ki imajo v svetovnem finančnem sistemu mnogo pomembnejšo vlogo kot bi sodil nepoučeni opazovalec.

Še ostrejša igra obeh strank se je odvijala v preteklem mesecu in še teden dni nazaj so bile sprte strani daleč na svojih bregovih. Nepopustljivost predsednika Baracka Obame in njegovih demokratov je predvsem na račun razkola v vrstah republikancev sicer prinesla nekaj dobrodošlih kratkoročnih političnih točk, vendar je hkrati svetovni finančni svet znova pripeljala na rob sistemske krize. Sodeč po gibanju vrednostnih papirjev so bili vlagatelji tokrat prepričani, da bo do dogovora na koncu prišlo, vendar lahko vseeno upamo, da se politične igre v dobrih treh mesecih, ko se izteče trenuten dogovor, ne ponovijo.

Gibanje delniškega indeksa S&P 1200 Global:

Vir: Bloomberg

mag. Rok Bertoncelj, CFA, pomočnik direktorja sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi d.o.o.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja