7 stvari, ki si jih boste želeli tudi v pokoju

Članek slika

Ste se že kdaj vprašali, kakšna bo vaša prva pokojnina? Če ste odgovorili z »da«, potem sodite v manjšino. Zakaj? Ker smo Slovenci žal kronično neinformirani o pokojninah, ker o tem razmišljamo premalo – in ker tudi premalo ukrepamo, da bi imeli v poznejših letih spodobne prihodke. Tisti, ki jih je delodajalec vključil v sistem dodatnega pokojninskega zavarovanja, imajo občutek, da so preskrbljeni, za večino drugih pa se pogovori o pokojnini tudi končajo pri stavkih tipa »do tam je še daleč«, ne pa pri »vem, da moram nekje plemenititi denar«.

Je izdaja ljudske obveznice kaj spremenila? Slovenci so vplačali dobre četrt milijarde evrov, še stokrat toliko – zdaj že blizu 30 milijard – pa še vedno leži v bankah. Toliko o spodbujanju finančne pismenosti in spodbujanju prebivalstva, naj se aktivneje vključi v svet naložb.

Kako bi vi živeli s polovico današnje plače?


Poglejmo nekaj številk. Povprečna mesečna bruto starostna pokojnina je bila v letu 2023 826,88 evra. Upokojenci, ki so imeli 40 ali več let pokojninske dobe, so dobili povprečno 1.032,18 evra. Se vam zdi to veliko ali malo? Ste odgovorili, da vas povprečje ne zanima? Dodajmo še podatek o razmerju med pokojnino in plačo. Neto starostna pokojnina je znašala v letu 2023 v primerjavi s povprečno neto plačo v Sloveniji 57 odstotkov. Drži, da lahko najdemo danes različne projekcije o tem, kakšno bo to razmerje čez 10 ali 20 let. Drži tudi, da je zelo težko napovedati, ali bo država pokojninski sistem ob demografskih spremembah, nižji nataliteti in staranju prebivalstva sploh znala prilagoditi tako, da bo denarja za upokojence dovolj. Ampak ustavimo se za trenutek pri zgornji statistiki: 57 odstotkov. Pustimo fino matematiko (in preračune in ocene, kakšen bo znesek, ko se boste upokojili vi) ob strani in recimo zelo preprosto: pol plače. Kdo si želi na stara leta živeti s pol plače? Prav, razumemo: prišli ste do podatka, da bo odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe za moške in ženske izenačen na 63,5 % in se vam zdi izraz »polovica« pretiran. Za vas bomo zgornje vprašanje prilagodili: kdo si želi živeti s prihodki, ki so za več kot tretjino nižji od današnje plače? Še vedno ne zveni dobro, kajne?

Pokoj ni čas životarjenja, ampak čas življenja.


Če niste ravno tik pred upokojitvijo, je zato čas, da zelo resno premislite, kje lahko oplemenitite svoj denar in ne »varčujete« z depoziti, pri katerih obresti ne dohajajo niti inflacije, kaj šele, da bi prinašali kaj več. Ukrepajte zdaj.

O stroških, ki so v pokoju višji, smo že pisali v članku 7 stvari, za katere boste v pokoju plačevali več, danes pa za dodatno motivacijo dodajamo še 7 stvari, ki si jih boste želeli tudi v pokoju. Gre za stvari in doživetja, ki človeka napolnijo z dobrimi občutki in z energijo. Pomislite, da bi vam jih vzeli danes. Gotovo ne bi bili zadovoljni. Zakaj bi se jim potem odpovedali pozneje samo zato, ker se vam danes ne zdi smiselno varčevati zanje?

1. Potovanja. Kolikokrat ste si že zdaj rekli »res si želim videti še tole«? Časa v pokoju je več, želja, videti nove kraje, spoznavati kulture, okušati lokalne dobrote je zelo živa. Potrebovali pa boste denar, sicer boste »obsojeni« na potopisne reportaže (in morda ogled v navidezni resničnosti).

2. Zdravje in dobro počutje. Ne govorimo o toplicah, ko vas bodo bolele kosti, in specialističnih pregledih. Si ne bi v pokoju raje privoščili vadbe po posebnem programu, fitnesa, letne karte za najljubši šport?

3. Konjički in interesi. Sanjski vrt s čudovitim rastjem, za katerega ni treba prenašati na roke neskončnega števila kanglic z vodo, ker ima urejen tudi namakalni sistem, za trato pa skrbi avtomatska kosilnica? Spletni tečaj katere koli že tehnološke veščine, da boste lahko držali korak s svetom (danes bi temu rekli »računalniški tečaj«, kaj bo čez desetletje ali več, pa razen tega, da starejši tega ne bomo obvladali iz izkušenj, pač ne vemo)? Tečaj golfa? Čas boste imeli, kaj pa denar?

4. Življenjski slog. Dobra večerja v restavraciji. Koncert v živo in ne na YouTube. Dober nov kos za garderobno omaro, da ne bodo vsa oblačila kar kričala, da ste jih kupili v nekih drugih, boljših, bogatejših starih časih? Ne verjemite tistim, ki menijo, da si človek v jeseni življenja tega ne želi. Pogosto si, a si želje ne more izpolniti zaradi pomanjkanja denarja.

5. Vzdrževanje in osveževanje doma. Ne gre samo za denar za menjavo strehe, ki se je po 30 letih končno vdala in začela puščati. V več kot 20 letih, kolikor jih danes povprečni Slovenec preživi v pokoju, si človek zaželi tudi kaj novega. Naredite preprost test: za trenutek se ustavite v domu svojih staršev in pomislite, kaj bi najprej zamenjali, če bi se preselili tja? Zamenjali kuhinjo, preuredili kopalnico, obrnili na glavo celotno dnevno sobo? Podrli kakšno steno in povezali prostore? Vse to si lahko izpolnite tudi pozneje v življenju v svojem domu – če imate denar.

6. Prostovoljstvo in vključevanje v skupnost. Danes se morda tole sliši za koga zelo »ameriško«, a tudi pri nas je vse več takih, ki najdejo motivacijo in vir pozitivne energije v pomoči drugim. Aktivno sodelovanje v projektih za skupnost in dobrodelnost ni povezano le z dobro voljo, ampak tudi z denarjem, ki ga lahko prispevate.

7. Otroci in vnuki. Darilo za hčerko ali sina ob okrogli obletnici, žepnina za vnukinjo ali vnuka, pomoč, ko se odpravljata na prvo potovanje, ko je čas za poroko ... Stokrat si lahko ponovite, da denar ne pomeni nič v primerjavi z dobrim odnosom. To popolnoma drži. Ampak iskreno: si ne boste želeli ob takih trenutkih dati iz rok tudi kakega darila, ki bo razveselilo obdarovance in vas?

Ne čakajte v nedogled. Z dobro strategijo lahko lepo varčujete za pokoj in si omogočite bogata, doživetij in zadovoljstva polna leta. Začnite zdaj. Prvi korak: pogovorite se s strokovnjaki in pridobite finančni nasvet.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja