Cene nafte padajo naprej

Članek slika

Cene nafte so v današnjem trgovanju na azijskih trgih po vesti, da vodilna država Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) Savdska Arabija ne bo zmanjšala proizvodnje, padale še naprej.

Lahka teksaška nafta z dobavo v aprilu je cenejša za štiri cente, za 159-litrski sod je bilo treba odšteti 32,11 dolarja. Severnomorska nafta brent z dobavo v aprilu se je pocenila za tri cente na 34,38 dolarja.

V minulih dneh so vlagatelji dihali nekoliko bolj sproščeno, saj se je precej govorilo, da bi lahko prišlo do zmanjšanja proizvodnje, zaradi katere se je na trgu nabralo ogromno presežkov. Tako so bili vlagatelji pripravljeni spregledati tudi dejstvo, da so se zaloge v ZDA dvignile na rekordno raven, a njihov optimizem ni trajal prav dolgo.

"Opec ne more narediti ničesar, to je realnost," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal glavni tržni strateg CMC Markets v Avstraliji Michael McCarthy. "Ne more koordinirati delovanja svojih članic, zato bodo tisti, ki pričakujejo, da se bo Opec pridružil prizadevanjem, izjemno razočarani."

Od sredine leta 2014 so cene nafte padle za skoraj tri četrtine, med drugim zaradi skrbi vlagateljev glede upočasnjevanja kitajskega gospodarstva, ki je pripeljalo do omenjenih rekordnih zalog.

Kakršnekoli upe, da bi kartel zmanjšal proizvodnjo, je pokopala torkova izjava savdskega ministra za nafto, da bodo članice proizvodnjo zamrznile na januarski visoki ravni.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja