Delnica meseca: Mylan

Tretji največji proizvajalec generičnih zdravil na svetu

Članek slika

Mylan (MYL US), tretji največji proizvajalec generičnih zdravil na svetu, nudi prek 900 zdravil v več kot 140 državah sveta. Skupaj s konkurenti Teva, Sandoz in Watson obvladujejo prek 50 % svetovnega trga generičnih zdravil.

Mylan bo v naslednjih letih kapitaliziral od izteka patentov originalnih zdravil, kar bo pozitivno vplivalo na njegovo poslovanje. Je eden redkih, ki bo poizkušal proizvesti generično kopijo zdravila za multiplo sklerozo Copaxone. Glavne konkurenčne prednosti podjetja so ekonomija obsega, nizki stroški proizvodnje in geografska razpršenost, kar mu zagotavlja dolgoročno uspešnost. Tudi v tretjem četrtletju letos je Mylan zabeležil izredno rast. Prihodke so povečali za 15 %, dobiček pa celo za 51 %. Posebno uspešni so bili na severnoameriškem trgu, kjer so prihodke povečali za 19,2 %, medtem ko se v Evropi pozna recesija s padcem prihodkov v višini 7,2 %. Dobro poslovanje se je odrazilo v pozitivnem gibanju delnice, saj je v letošnjem letu pridobila 28 %.

Mylan je zastopan tudi v skladih KBM Infond: Infond Life, InfondPanAmerica, Infond Global in Krekov Klas Družbeno odgovorni.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Delnice podcenjene v primerjavi z obveznicami

13.10.2010

A. Šoba