Evropske borze uvodoma navzdol

Članek slika

Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo s padanjem tečajev vrednostnih papirjev. Analitiki za negativna gibanja krivijo dejstvo, da se je nafta po kratkotrajnem okrevanju vnovič pocenila.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure znižal za 0,89 odstotka in se giblje okoli 2862 točk.

V Londonu se je indeks FTSE 100 doslej znižal za 0,78 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 0,99 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,79-odstoten padec.

Tečaj evra danes ostaja tik nad mejo 1,10 dolarja. Zjutraj je bilo treba v Frankfurtu za en evro odšteti 1,1009 dolarja, kar je približno toliko kot v torek zvečer. Evropska centralna banka (ECB) je v torek določila referenčni tečaj evra pri 1,1002 dolarja.

Tečaj evra se je tako uspel vnovič utrditi, potem ko je sredi meseca izgubil približno tri cente vrednosti. Takrat so analitiki krepak padec pojasnjevali z denarno politiko v območju evra in ZDA.

Naslednje zasedanje ECB in vlagatelji so po besedah analitikov vse bolj prepričani, da bo ECB z novimi ukrepi poskušala spodbuditi nizko stopnjo inflacije. Obeti dodatnega pritoka denarja na trg pa bremenijo evro.

Danes so se znižali tudi tečaji na pomembnejših borzah v Aziji. Borza v Tokiu je zabeležila 0,85-odstoten padec indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng znižal za 1,15 odstotka, se je pa za 0,88 odstotka zvišal indeks borze v Šanghaju.

Na Tajvanu so se delnice v povprečju pocenile za 0,62 odstotka, v Južni Koreji za 0,09 odstotka in v Avstraliji za 1,90 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja