Finančna pismenost je darilo za prihodnost

Članek slika

Podarite sebi in bližnjim trdnejše temelje za prihodnost.

Oprostite, če ste pričakovali članek o tem, kako izbrati najlepše darilo. Ampak če ste že tukaj, dovolite, da vas zmotimo, medtem ko razmišljate o decembrskih radostih. Enako velja, če že pogledujete proti novemu letu in razmišljate o novoletnih zaobljubah. Ker smo pri teh drugih ljudje statistično neuspešni – po navedbah revije Time jih (nas) obupa z zaobljubami že januarja kar 80 % - imamo tu predlog. Preden se res prepustimo proslavljanju, si podarimo zaobljubo že danes: uredimo svoje finance ali pa pri tem pomagajmo drugim.

Finančna pismenost je še vedno izziv

V letos objavljenem poročilu Evropske komisije so uvrstili Slovenijo v eno od zgolj štirih članic EU (preostale so Nizozemska, Švedska in Danska), v kateri se lahko več kot četrtina prebivalcev pohvali z visoko stopnjo finančne pismenosti. A že velikokrat izpostavljeni podatki o tem, kako varčujemo in vlagamo denar pri nas, predvsem o kopičenju denarja v bančnih vlogah in manjši stopnji naložb, dajejo manj razlogov za optimizem. Enako prižigajo rdečo luč – in tu ne mislimo na praznično dekoracijo – tudi opozorila EK o tem, da bo treba še veliko postoriti za izobraževanje finančno manj pismenih skupin, konkretno:  žensk, mladih, posameznikov z nižjimi dohodki in z nižjo stopnjo izobrazbe.

Zakaj s tem »sitnarimo« v teh predprazničnih dneh? Ker imamo morda vsi skupaj priložnost, da del energije, ki jo čutimo te dni, namenimo tudi za dobre, dolgoročno koristne načrte, ki se jih lahko lotimo takoj. Vzemimo si pred prazniki čas še za eno »inventuro« in se vprašajmo, kaj bi bilo še dobro vedeti, da lahko v letu 2024 obrnemo nov list zase ali pa za druge družinske člane.

Pred nekaj dnevi je bilo čez lužo objavljeno poročilo o prizadevanjih za izboljšanje finančne pismenosti mladih v ZDA. Avtorji s kolidža Champlain spremljajo šolske kurikulume zadnje desetletje in pri tem opozarjajo na razlike, ki nastajajo med zveznimi državami (ustrezno pozornost finančnim temam namenjajo po izsledkih raziskave v šolah v zgolj 14 % držav), ter na področja, na katerih bi morali za opismenjevanje mladih postoriti več. Zgodba je podobna kot pri nas v Evropi: ugotavljajo, da mladim podajamo premalo znanj in jih ne »oborožimo« dovolj s finančno osnovo, ki bi jim pomagala pozneje v življenju.

Če imate doma osnovnošolca ali najstnika (ali pa odraslega, ki se pri denarju ne znajde prav dobro!) in še razmišljate, kaj podariti pod drevescem, vključite ob običajni izbiri še razmislek, kako pomagati potomcem v svetu financ. Ne, to ni tako fotogenično kot nov telefon ali kaj podobno potrošniškega, in tudi v paket se ne da zaviti. Ampak naj bo to vaša mala zaobljuba, ki se je boste držali bolj vestno kot pa tistih običajnih o telovadbi, zdravi prehrani in podobnem ...

Vprašanja za izhodišče o finančnem opismenjevanju

To je 6 sklopov, o katerih lahko razmišljate, se o vprašanjih pogovarjate z bližnjimi in nanje – posebej na mlajše – prenesete svoje znanje.

I. Prihodki
Kaj prihodki pomenijo, zakaj tu ne gre le za plače, ampak se da zaslužiti tudi z obrestmi, dividendami, najemninami, dobički, zvišanjem vrednosti naložb in podobno? Kaj pomeni izobrazba za prihodke, zakaj se splača dodatno izobraževati in usposabljati?

II. Poraba
Kakšen pomen ima osebni proračun kot načrt za razporejanje razpoložljivih sredstev za potrebne in želene izdatke? Kako se premišljeno odločati, znati na primer presoditi, kakšne so cene, kakovost produktov ali storitev. Kako prepoznati svoje finančne omejitve, osebne preference, edinstvene potrebe?

III. Varčevanje
Zakaj je tako priporočljivo varčevati za prihodnje potrebe ali nepričakovane življenjske situacije in izdatke, ki se lahko pojavijo? Kako primerjati obrestne mere, provizije, stroške vodenja računov in druge stroške?

IV. Naložbe
Kako prepoznati prednost naložb v sklade, delnice, obveznice ... za doseganje tudi dolgoročnejših finančnih ciljev, kot so nakup hiše, financiranje izobraževanja odraščajočih otrok, zagotavljanje prihodka za upokojitev? Kaj so realni donosi, kako jih dosegati, zakaj se splača reinvestirati  dividende in kapitalske dobičke? Kako oceniti stopnjo tveganja, ki jo lahko oseba prenese v naložbah?

V. Krediti
Kako razumeti, kaj krediti omogočajo in kakšne obveznosti so s tem povezane? Kako realno oceniti svojo kreditno sposobnost in višino sprejemljivega mesečnega obroka? Kako prepoznati pasti, kot so dodajanje »nevidnih« kreditov, kot je na primer plačevanje s kreditnimi karticami na obroke?

VI. Upravljanje s tveganji
V življenju smo izpostavljeni osebnim tveganjem, ki lahko privedejo do izgube dohodka, premoženja, zdravja, tudi življenja. Kako finančno zavarovati sebe in svoje bližnje za take primere in zakaj si nihče ne bi smel zatiskati oči pred morebitnimi črnimi scenariji?

Ne, tole skoraj zagotovo ni bilo prijetno branje o darilih.

Upamo pa, da bo komu koristilo. Naj vam bo v pomoč tudi vam, ko boste obračali nov list. Ne obrnite ga le na koledarju, ampak tudi v odnosu do financ – vašem in vaših bližnjih.

 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja