Nafta malenkost cenejša

Članek slika

Cene nafte so se danes nekoliko znižale, potem ko so trgovci tehtali med podatki o nazadovanju kitajske predelovalne industrije in o spodbudnih podatkih glede povpraševanja v ZDA, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Teksaška lahka nafta, ki bo dobavljena v aprilu, se je do popoldneva po singapurskem času pocenila za pet centov na 102,70 dolarja na 159-litrski sod. Cena severnomorske nafte brent za dobavo aprila se je znižala za štiri cente na 110,26 dolarja.

Podatki iz Kitajske pocenili nafto

Slabi podatki o kitajski predelovalni industriji, ki so bili objavljeni v četrtek, so povzročili skrbi, da bi lahko povpraševanje po energiji v tem največjem porabniku energije na svetu upadlo. Kazalnik, ki meri proizvodno dejavnost, je bil februarja na najnižji ravni v zadnjih sedmih mesecih.

Trgovci z nafto so, glede na to da so se cene znižale, očitno več teže dali podatkom o Kitajski kot podatkom o naftnih zalogah v ZDA. Zaloge surove nafte so se v minulem tednu povišale za milijon sodov, kar je manj od pričakovanj analitikov, ki so napovedovali rast za 1,8 milijonov sodov. Zaloge destilatov, med njimi dizla in kurilnega olja, so se znižale za 300.000 sodov.

Analitiki spremljajo dogajanje v afriških izvoznicah nafte

Analitiki tudi pozorno spremljajo konflikte, ki so ponovno vzniknili v afriških izvoznicah nafte. Ti so povzročili rast cene nafte brent in sprožili zaskrbljenost glede stabilnosti v regiji, je poročala AFP.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja