Obresti na slovenske obveznice pri 4,12 odstotka

Članek slika

Zahtevana donosnost na slovenske obveznice se na sekundarnem trgu še naprej znižuje, pri čemer je danes upadla posebej občutno.

Donos na državne obveznice z dospelostjo leta 2024 je bil na elektronski borzi MTS ob 15.15 pri 4,12 odstotka, kar je 0,12 odstotne točke pod izhodiščem. Na tako nizki ravni ni bil že vse od začetka leta 2011.

Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako trenutno znaša 2,44 odstotne točke.

Trend upadanja obresti se je začel utrjevati minuli teden, ko je Slovenija izdala državne obveznice. S pet- in desetletnimi dolarskimi obveznicami se je zadolžila za 3,5 milijarde dolarjev, izdaja pa je bila po mnenju poznavalcev obvezniškega trga uspešna.

Padec zahtevanih obresti vse od objave rezultatov stresnih testov

Obresti na slovenske državne dolžniške vrednostne papirje so se pod mejo petih odstotkov prvič po sredini marca lani spustile 18. decembra oz. tik po objavi rezultatov obremenitvenih testov slovenskih bank.

Ti so pokazali, da znašajo kapitalske potrebe v zaostrenih razmerah v osmih slovenskih bankah nekaj manj kot pet milijard evrov, Ljubljana in Bruselj pa sta izrazila prepričanje, da bo lahko Slovenija svoj bančni sistem rešila brez zunanje pomoči.

Donos do dospelosti slovenskih desetletnih obveznic se je začel močno zviševati marca lani, in sicer zaradi špekulacij, da bo Slovenija po Grčiji, Irski, Portugalski, Španiji (za bančni sistem) in Cipru naslednja v vrsti za mednarodno finančno pomoč.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja