Pohlep je močnejši od strahu

Članek slika

Zaključuje se prvi mesec novega leta. Ocena? Na trgih je bil vse prej kot dolgočasen. Prva polovica je v ZDA minila v znamenju vsaj delnega ohlajanja številnih delnic. Niti nadaljevanje in dodatno razraščanje nemira na Bližnjem vzhodu ni pripomoglo k posebnemu optimizmu. Ampak po drugi strani se še naprej krepi (trenutno na videz skoraj brezmejno) zaupanje v tehnološke družbe, ki so v ospredju razvoja ali kažejo največji potencial na področju umetne inteligence. To je eden vzrokov, da so se borzni indeksi v zadnjih dveh tednih spet usmerili navzgor. »Višje, še višje, najvišje!«, bi lahko opisali dogajanje konec januarja, v katerem je indeks S&P 500 dosegel novo rekordno raven in prišel na prag magične vrednosti 5.000 točk.

Predobro, da bi bilo res?

Smo na točki, ko bi se kdo vprašal, ali so vrednosti pregrete in je vse skupaj »too good to be true«? Številni vlagatelji na trgih so evforični. »Na Wall Street se je vrnila ekstremna pohlepnost,« so ocenili pri CNN Business. Njihov »indeks strahu in pohlepa«, s katerim merijo čustva oziroma sentiment na finančnih trgih, je pokazal ob pisanju tega članka (30. 1.) na lestvici od 1 do 100 vrednost 78 in s tem je kazalec v polju »ekstremnega pohlepa«. Za primerjavo, pred samo tremi meseci, konec oktobra 2023, je bil pri vrednosti 22 in je kazal »ekstremen strah«.

Pri CNN Business ocenjujejo sentiment po sedmih kriterijih. Pri kar petih kriterijih, po katerih se ocenjuje vedenje vlagateljev, kaže vrednost trenutno »ekstremni pohlep«.

To so:
- tržna dinamika (pregled ravni borznega indeksa, kot je na primer S&P 500, v primerjavi z njegovim gibajočim se povprečjem v zadnjih 125 trgovalnih dneh),
- razpon delnic (število tistih, ki rastejo, v primerjavi s tistimi, ki padajo),
- prodajne in nakupne opcije (vlagatelji izkoriščajo pravico za nakup trenutno pogosteje za nakup),

- iskanje varnejših naložbenih zatočišč (kot so npr. obveznice) in
- povpraševanje po visokotveganih obveznicah (vlagatelji trenutno tu tvegajo več).

Na bikovsko dogajanje kaže dodatno še kriterij moči cene delnic (razmerje med delnicami, ki dosegajo najvišjo in najnižjo vrednost v zadnjem letu), ki trenutno kaže razred »pohlep«. Edini kriterij, kjer je kazalec pri »nevtralno«, je tržna volatilnost (ta je nižja v bikovskih trgih, kjer prevladuje optimizem in cene naraščajo, ter višja v medvedjih trgih, kjer prevladuje pesimizem in cene padajo).

V katero smer se bo zgodba nadaljevala?

Gremo še višje ali pa je vrh že pred nami (in mu sledi obrat navzdol)? To je vprašanje, ki si ga postavljajo tisti vlagatelji, ki se niso navzeli evforije, in ki ga skrbno analizirajo finančni strokovnjaki. Za zdaj je med sicer raznolikimi mnenji za zdaj najpogosteje zaznati zmerni optimizem. Trenutne, četudi visoke vrednosti delnic so vsaj pri velikanih, ki so še posebej pod drobnogledom, še lahko utemeljene na podlagi aktualnih poslovnih rezultatov in pričakovanj, da jim bo šlo še naprej dobro. »Optimizem na borzi je utemeljen na dobrih poslovnih rezultatih in ne na špekulacijah ali emocijah,« so recimo ocenili pri Moody's. Tudi gospodarsko trenutno kaže, da bi Američani lahko »mehko pristali«. Inflacija se niža, bledijo tudi strahovi, da bi se znala zgoditi nova recesija.

A zdaj je čas, ko je treba biti še posebej pozoren. Finančni viharji se včasih skuhajo tudi zelo hitro in brez vnaprejšnjih napovedi. Kdove, kako lahko vpliva recimo dodatno geopolitično zaostrovanje in rožljanje z orožjem po svetu in kako lahko dogodki na drugih trgih (recimo na kitajskem, ki je tudi v začetku leta še vedno videti krhek) spremenijo razpoloženje drugod po svetu.

Posledice ponavadi utrpijo tisti, ki so bili preoptimistični, so preveč zaupali udarnim novicam o rasti ali so trge, na katere so investirali, preprosto premalo poznali. Pohlep množic je v preteklosti že vodil v napihovanje mehurčkov, za te pa vemo, da sčasoma počijo. Pri naložbah je morda misel ob zaključku januarja lahko tudi tista zimzelena, da se bolje splača kupiti kakovostne, dolgoročnejše izbrane delnice, kot pa le staviti, da bodo tisti, ki se vzpenjajo danes, serijsko zmagovali še naprej.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja