Vzpon potrošnika v državah v razvoju

Potrošniki bodo prevladali predvidoma leta 2025

Članek slika

Ena izmed glavnih posledic svetovne gospodarske in finančne krize je zmanjšana vloga zahodnega potrošnika kot motorja svetovnega gospodarstva in vzpon potrošnika v državah v razvoju. Ta trend se je šele dobro začel in se bo v naslednjih letih in desetletjih dodatno okrepil. Gre za trend, ki bo močno zaznamoval prihodnjo rast in strukturo svetovnega gospodarstva.

Na začetku leta 1990 je bila dobra milijarda ljudi (20 % svetovnega prebivalstva) 'potrošnikov', ki so imeli dohodke višje kot 10 USD na dan - gre za znesek, s katerim si gospodinjstva lahko privoščijo nakupe dobrin, kot sta hladilnik ali televizija. Večina teh potrošnikov je bila locirana v razvitih državah severne Amerike, zahodne Evrope in Japonske.

Vendar smo zadnji dve desetletji priča urbanizaciji držav v razvoju, ki so se vključile v svetovno gospodarstvo, zmanjšale so se trgovinske ovire in vpeljali so se elementi tržnega gospodarstva. To je povzročilo povečanje števila 'potrošnikov' na 2,4 milijarde. McKinsey Global Institute (MGI) napoveduje, da se bo ta številka do leta 2025 skoraj podvojila na 4,2 mrd (od skupaj 7,9 mrd). Prvič v zgodovini bo število potrošnikov preseglo število ljudi, ki imajo težave z zagotavljanjem osnovnih življenjskih potrebščin. Glavno gonilo tega bo potrošnik v razvijajočih državah.

Do leta 2025 se bo tako letna potrošnja v razvijajočih državah povzpela z 12.000 mrd USD na 30.000 mrd USD in bo predstavljala skoraj 50 % globalne potrošnje, v letu 2010 le 32 %. Posledica tega bo, da bo potrošnik v razvijajočih državah gonilna sila svetovnega gospodarstva. Že danes na mnogih področjih potrošnik v razvijajočih državah dominira, tako je recimo Kitajska že postala največji trg za avtomobile.

Te dramatične spremembe predstavljajo veliko priložnost za zahodna multinacionalna podjetja, ki lahko zmanjšajo odvisnost od anemičnega potrošnika na zahodu, ki se hitro stara in je prezadolžen. Podjetja, ki bodo to izkoristila, bodo bogato nagradila svoje delničarje. Da obstaja velik potencial za nadaljnjo rast priča podatek, da je v letu 2010 100 največjih zahodnih multinacionalk ustvarilo le 17 % prihodkov v državah v razvoju – čeprav te države predstavljajo 36 % svetovnega BDP in bodo do leta 2025 odgovorna za 70 % rasti svetovnega BDP. Edina pot do uspeha je tako osvojitev potrošnika v razvijajočih državah, kjer imajo največjo možnost podjetja s prepoznavnimi blagovnimi znamkami.

Prihodnost svetovnega gospodarstva je torej v potrošniku iz razvijajočih držav. Vlagatelji naj to upoštevajo pri odločitvi, kam dolgoročno naložiti sredstva.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Delnice podcenjene v primerjavi z obveznicami

13.10.2010

A. Šoba