Že videno... Ali so delnicam šteti dnevi?

Članek slika

Če pogledamo zgodovino delniških trgov, so bili najbolj negotovi časi, kjer ni bilo videti luči na koncu predora, skoraj po pravilu najboljši čas za investiranje v delnice. Potrebno je imeti le dober želodec za kratkoročna nihanja.

V zadnjih tednih smo znova priča člankom, ki napovedujejo, da je kulta delnic konec. Zanimanje vlagateljev za delnice kot naložbeno skupino je po desetletju izjemno nizkih donosov, na določenih trgih celo negativnih, upadlo na najnižjo raven, primerljivo z obdobjem s konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja, tik preden so delnice krenile na nepozaben dvajsetletni vzpon, ki se je zaključil s pokom tehnološkega balona leta 2000.

Poleg nizkih donosov v preteklem desetletju dodatno k negativnemu razpoloženju vplivajo aktualni dogodki v evroobmočju, kjer ni jasno, ali bomo namesto ene valute imeli čez nekaj let znova kopico novih »starih« valut.

Negativni pretekli donosi delnic in trenutna negotovost sta preusmerila vlagatelje v objem obveznic, ki danes nudijo vlagateljem najnižjo pričakovano donosnost v svoji zgodovini (10 letne nemške državne obveznice nudijo vlagateljem le 1,2 %, 10 letne ameriške državne le 1,57 %). Delnice niso bile tako nizko ovrednotene v primerjavi z obveznicami že vse od leta 1960. Premija za tveganje, ki jo vlagatelji zahtevajo za investiranje v delnice, znaša danes 6,54 % (vir: Damodaran). Tudi eden najbolj znanih upravljavcev premoženja, družba GMO, ki redno objavlja pričakovane donosnosti različnih naložbenih skupin za obdobje naslednjih sedem let, vidi danes neprimerno več vrednosti v delnicah kot v obveznicah, kjer pričakujejo negativne realne donose. Da imajo njihove napovedi določeno težo pove podatek, da je bila slika leta 2001 popolnoma obratna. Takrat so pričakovali negativen donos za ameriške delnice v naslednjih desetih letih in prav to se je tudi zgodilo.

Vlagateljem, ki danes v paniki razprodajajo delnice in preusmerjajo sredstva v obveznice bi dejal, da so z vidika vrednotenj delnice danes mnogo bolj atraktivna naložba kot obveznice. In če pogledamo zgodovino delniških trgov so bili najbolj negotovi časi, kjer ni bilo videti luči na koncu predora, skoraj po pravilu najboljši čas za investiranje v delnice. Potrebno je imeti le dober želodec za kratkoročna nihanja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Delnice podcenjene v primerjavi z obveznicami

13.10.2010

A. Šoba