S&P Ukrajini znižal bonitetno oceno

Članek slika

Bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) je danes znižala bonitetno oceno za dolgoročni dolg Ukrajine za eno stopnjo, s CCC+ na CCC. Zaradi politične krize je ogrožena sposobnost za vračanje dolga, negotovo je tudi, ali bo država dobila rusko pomoč, je S&P utemeljila znižanje.

Znižanje odraža mnenje agencije, da se je politična situacija v Ukrajini znatno poslabšala, je bonitetna agencija objavila dan po najbolj krvavem dnevu od začetka protestov in politične krize pred tremi meseci.

S&P meni, da to povzroča negotovost glede zagotavljanja ruske denarne pomoči v letošnjem letu in močno poslabšuje zmožnost vlade za servisiranje dolga.

Potem ko je novembra lani krizo sprožila odločitev ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, da z EU ne podpiše pridružitvenega sporazuma, je Moskva Ukrajini obljubila 15 milijard dolarjev pomoči in znižanje cen zemeljskega plina. Kremelj je Kijevu konec januarja nato nakazal tri milijarde dolarjev pomoči, za ta teden pa obljubil, da bo dobil drugi del pomoči.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja