Proračun januarja z več kot 200 milijoni evrov primanjkljaja

Članek slika

Državni proračun je januarja ustvaril nekaj več kot 223 milijonov evrov primanjkljaja, kar je več kot petina načrtovanega primanjkljaja za celotno leto. Letošnji proračun namreč predvideva primanjkljaj v višini milijarde evrov, potem ko je ta lani znašal 1,535 milijarde evrov.

Prva ocena ministrstva za finance kaže, da je bil januarja državni proračun spet v precejšnjem primanjkljaju, potem ko je decembra lani zabeležil za skoraj 81 milijona evrov več prihodkov kot odhodkov. Novembra lani je bil primanjkljaj pri skoraj 182 milijonih evrov.

Januarski primanjkljaj je bil vseeno za nekaj več kot 13 milijonov evrov nižji kot januarja lani.

V proračun se je januarja nateklo skoraj 661 milijonov evrov

V državni proračun se je januarja nateklo skoraj 661 milijonov evrov, kar je sicer za preko 300 milijonov evrov manj kot decembra, ko je država iz proračuna EU prejela 287 milijonov evrov, a vseeno za skoraj 42 milijonov evrov več kot januarja lani. V primerjavi s povprečnimi mesečnimi proračunskimi prihodki lani je to višja številka.

Davčni prihodki so bili sicer za 36 milijonov evrov nižji kot decembra lani, a vseeno za nekaj več kot 71 milijonov evrov višji kot novembra lani. Številka je tudi za preko 54 milijonov višja kot januarja lani. Višji od letošnje januarske številke so bili davčni prihodki lani poleg decembra le še oktobra.

V primerjavi z lanskim decembrom, ko se je proračun iz bruseljske blagajne nateklo omenjenih 287 milijonov evrov, je bila januarska številka bistveno nižja. Prejeta sredstva iz proračuna EU so znašala le malo nad 27 milijonov evrov.

884 milijonov evrov odhodkov

Proračunski odhodki so bili s skoraj 884 milijoni evrov sicer za dobrih devet milijonov nižji kot decembra, a za nekaj več kot 80 milijonov višji kot novembra. Lani januarja so znašali malo nad 855 milijoni evrov. Letošnja januarska številka je višja od vseh lanskih mesečnih vrednosti z izjemo decembrske.

Precej višji kot decembra in novembra lani so bili tako tekoči odhodki kot tekoči transferi, še posebej odstopala pa so plačila obresti. Brez plačila obresti je bil proračun januarja v primanjkljaju za nekaj nad 89 milijonov evrov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja