Ali je prevroče za naložbe?

Članek slika

Koliko-in-trideset stopinj je danes pri vas? Kako se spopadate z vročino in s toplotno obremenitvijo? Se hladite kje ob vodi, iščete senco v gozdu ali višje ležečih krajih ali pa ste se pred sončnimi žarki in pripeko zatekli v prostor, v katerem dan in noč teče klimatska naprava? Tole zadnje za zdravje najbrž ni najbolj priporočljivo, ampak letošnje poletje je bilo doslej res »pasje«. Zunaj je bilo vrsto dni prevroče za fizične aktivnosti, včasih celo za klepet, tudi če ste bili čisto pri miru na kakšnem vrtu. Na svoj račun pa so prišli statistiki: ti so lahko zabeležili, da je bil letošnji 21. julij na Zemlji uradno najtoplejši dan v zgodovini meritev.

Trgi (ne) počivajo, ampak ...

Kaj pa se dogaja v tej vročini na trgih? Za poletje obstaja v financah star rek, ki svetuje prodajo pred poletjem in nato spet nakup jeseni. Saj bi prevedli angleški izvirnik pregovora »Sell in May and go away«, ampak, saj veste, prevroče je ...

Preden zamahnete z roko in tole »modrost« odpravite kot nesmisel, naj vam postrežemo s podatkom, da so se seciranja sezonskih nihanj lotili tudi znanstveniki. V eni od pogostje citiranih študij, v kateri so gibanje na 51 trgih analizirali znanstveniki s prestižnih univerz Princeton in Columbia, so dejansko ugotovili, da poleti v času dopustov ni le manj trgovanja na borzah, ampak so tudi donosi pogosteje kot ne nekoliko nižji kot v hladnejših mesecih.

Preden nehate brati in skočite v vodo, se morda le še ustavimo za minuto ali dve. Dolgoletne povprečne številke ponavadi niso prav dober kazalnik, kaj se dogaja v trenutnem letu. Navsezadnje ena od šal o statistikih pravi, da so to »ljudje, ki spijo z glavo v pečici in nogami v zmrzovalniku ter vas prepričujejo, da je povprečna temperatura prijetna«.

Letošnje poletje je lahko priložnost – a le, če imate res jasno predstavo, kam se usmeriti.

Vlagatelji, ki imajo radi nekaj več dinamike in so pripravljeni iskati priložnosti tudi takrat, ko mnogi drugi počivajo, lahko vselej najdejo kakšno priložnost. Pravzaprav jim je letošnje poletje še nekoliko bolj naklonjeno kot v preteklih letih. Pri Charlesu Schwabu, eni najvplivnejših finančno svetovalnih družb v ZDA, vlagateljem, ki ne počivajo, svetujejo, naj bodo pozorni na volatilnost. Zaradi številnih geopolitičnih dejavnikov, predvsem dogodkov na Bližnjem vzhodu, in gospodarskih vprašanj, kot je še naprej dilema, ali oziroma kdaj bo Fed spremenil obrestne mere, so finančne vode letos bolj razburkane, kot je sicer običajno za poletje. To pa so razmere, v katerih zna dober krmar ujeti pravi veter in odpluti dlje kot drugi. 

Kot ponavadi: ohranite hladno kri, tudi ko okrog vas vse vre.

Se ne vidite na kaki jadrnici na odprtem morju? Da so časi nemirnejši, seveda še ne pomeni, da morate zdaj na vsak način posegati v svoj portfelj. Nasprotno, nič ne bo narobe, če si boste vsaj še za kak dan ali dva oddahnili tudi od razmišljanja, kje plemenititi denar. Tako kot si vzamete oddih od dela, si ga lahko brez slabe vesti tudi od naložb.

V obdobju vročine, ki jo prinašajo žgoči sončni žarki, veljajo enaka pravila kot takrat, ko se temperature na trgih dvignejo zaradi vročega dogajanja kot po svetu. Zelo verjetno boste naredili manj škode, če križem rok počakate na ohladitev, kot pa da popustite pritisku vročine in naredite kaj nespametnega. Visoke temperature lahko dokazano zmanjšajo kognitivne sposobnosti, povečajo stres, tesnobo in celo agresivnost. Če boste manj pozorni ali pa bolj razdražljivi, potem ne boste v pravi formi za naložbene odločitve.

Zadovoljevanje kratkoročnih potreb ali iskanje navideznih prednosti ta hip pred premišljenimi, s finančnimi svetovalci preverjenimi dolgoročnimi cilji in naložbenimi načrti ni koristno. Premislite torej, ali ste letošnje poletje res v »naložbeni formi« (v tem primeru vam vsekakor tudi lahko svetujemo, kje iskati priložnosti). Če niste, se odklopite. Že v običajnih razmerah premišljeni vlagatelji ne preverjajo obsesivno vsak dan svojih pozicij, ampak vidijo širšo sliko. Ko je živo srebro tako visoko, kot se dviguje letos poleti, pa je še manj razlogov, da bi se odzivali impulzivno in brez zelo jasnega načrta.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja