Japonska centralna banka še rahlja denarno politiko

Članek slika

Medtem ko so ameriški kolegi v teh dneh prvič po devetih letih zvišali obrestne mere, pa japonska centralna banka ostaja pri svoji politiki zagotavljanja poceni denarja gospodarstvu. Danes je sklenila svoj program odkupovanja vrednostnih papirjev še okrepiti, s tem pa razočarala vlagatelje in pognala tečaje na borzi v Tokiu navzdol.

Japonska centralna banka, ki je danes končala dvodnevno zasedanje, bo svoj 80.000 milijard jenov (približno 600 milijard evrov) vreden agresivni program odkupovanja državnih obveznic dopolnila z dolgoročnimi vrednostnimi papirji. Odslej bo odkupovala tudi obveznice s povprečno ročnostjo sedem do 12 let.

Na ta način naj bi dolgoročne obrestne mere obdržala na nizki ravni in bodo podjetja lažje prišla do kreditov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Hkrati je program odkupovanja državnih obveznic dopolnila z novimi ukrepi. Program odkupovanja vrednostnih papirjev investicijskih skladov, s katerimi se trguje na borzi - t.i. ETF (Exchange-traded funds) - bo povečala za 300 milijard jenov letno. Doslej je za ETF namenjala približno 3000 milijard jenov letno.

Po ocenah strokovnjakov namerava centralna banka s podaljšanjem ročnosti obveznic pokazati, da pri zaganjanju gospodarske rasti ne namerava popustiti. Takšno ravnanje pa je ravno v nasprotju s strategijo ameriške centralne banke, ki je pred dnevi prvič po letu 2006 vnovič zvišala obrestne mere.

Japonsko gospodarstvo v zadnjem času zmerno okreva, ugotavljajo v japonski centralni banki. Ta trend se utegne nadaljevati. Zahvaljujoč pripravljenosti številnih podjetij za nove naložbe se je japonsko gospodarstvo v tretjem četrtletju izognilo ponovnemu zdrsu v recesijo.

Po izračunih vlade v Tokiu se je obseg bruto domačega proizvoda tretje največje države na svetu med letošnjim julijem in septembrom zvišal za en odstotek. A rast nikakor ne dobi potrebnega zagona, tudi zaradi varčnosti potrošnikov. Poleg tega se cene nafte znižujejo, kar centralno banko otežuje pri doseganju cilja, da bi se stopnja inflacije gibala okoli dveh odstotkov.

Borza v Tokiu se je na nepričakovano odločitev centralne banke najprej odzvala s krepko rastjo tečajev vrednostnih papirjev in indeks Nikkei je za kratek čas poskočil za več kot dva odstotka, zatem pa vnovič padel pod psihološko pomembno mejo 19.000 točk. Trgovanje je končal na 1,90 odstotka nižji ravni ko v četrtek.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja