Negotovost je tudi priložnost

Članek slika

Kdaj je bil svet nazadnje tako nemiren?  Soočamo se z obdobjem negotovosti, kakršnega v zadnjih letih ali celo desetletjih ni bilo. Na globalni ravni spremljamo krizne  dogodke, ki vplivajo življenje milijonov ljudi, na celotna gospodarstva in industrijske panoge ter naložbe. Bližnji vzhod je ponovno v plamenih in ti se širijo. Kaj bo v Libanonu, kaj bo v Iranu, kam lahko še pljusknenjo sovražnosti? Kako bo to vplivalo recimo na ceno nafte?

Vojna v Ukrajini še vedno divja, žrtve in materialna škoda se kopičijo, ter z vsakim dnem povečujejo gospodarski pritisk, zlasti v Evropi. A tudi brez tega se evropsko gospodarstvo sooča s težkimi izzivi, pri čemer je avtomobilska industrija, ki predstavlja hrbtenico evropskega izvoza, v hudi krizi. Izgublja sapo, vse glasnejši so pomisleki, ali lahko sploh še zadrži svoj dosedanji položaj. Koncern Volkswagen, perjanica nemške industrije, je še drugič letos znižal napoved prihodkov, priznal padec v prodaji vozil v vseh segmentih ter dodatno opozoril na vse slabše makroekonomske dejavnike, ki negativno vplivajo na posel in prinašajo dodatna tveganja. Od »avtomobilistov« so odvisni številni podizvajalci, tudi pri nas.

Dodajmo še, da mesec pred ameriškimi volitvami ob vsem naštetem vlada še velika politična negotovost. Trenutne ankete kažejo tesen izid, brez jasnega favorita med Kamalo Harris in Donaldom Trumpom. Sicer smo že večkrat ugotavljali, da se trgi obnašajo po svoje in niso življenjsko odvisni od razpleta v tekmi za novega (ali starega) stanovalce Bele hiše. A trenutni ogoročeni boj, v katerem je za resne pogovore o gospodarstvu (še) manj prostora kot sicer, pomeni, da je tudi prihodnja smer ameriške ekonomije še zelo nejasna.

Zakaj negotovost ni nujno slaba za naložbe?

Vse te negotovosti sprožajo klasična vprašanja, ali je zdaj sploh pravi čas za investicije. Kljub na videz kaotični svetovni sliki pa je zgodovina večkrat pokazala, da so prav obdobja negotovosti lahko polna priložnosti za dolgoročne vlagatelje.

Ne razumite sporočila narobe. Seveda je v negotovih časih treba zelo pametno pretehtati, kam vlagati. Kristalne krogle z odgovori nima nihče, imate pa vedno priložnost in možnost, da se pogovorite s finančnimi strokovnjaki in se odločite za vaše naložbe z več koristnimi informacijami in vpogledi v dogajanje.

Prav tako morebitni donosi v takih časih niso rezervirani le za tiste, ki si drznejo več in iščejo priložnosti v razburkanih vodah. Nasprotno, za številne – še posebej manjše – vlagatelje je ključ do uspeha razpršitev. S širše zastavljenim portfeljem, ki vključuje različne naložbene možnosti, lahko vselej zmanjšate vpliv posameznih dogodkov na svoje premoženje. Varnejši poti v negotovih časih sta vsaj dve. Prva vodi v naložbe z vnaprej znanim donosom, kot so obveznice, druga pa je sistematično varčevanje z mesečnimi vplačili.

Prednosti mesečnih vplačil v negotovih časih

V negotovih časih je težko napovedati, kdaj bodo trgi dosegli dno ali vrh, zato so mesečna vplačila odlična strategija za obvladovanje teh nihanj. Mesečno varčevanje omogoča vlagateljem, da postopoma in disciplinirano vlagajo na dolgi rok, ne glede na trenutno stanje na trgih.

Ena glavnih prednosti mesečnih vplačil je povprečenje cene na enoto. Ko vlagatelj vsak mesec vloži enako vsoto, kupuje več enot, kadar so cene nižje, in manj, kadar so višje. Ta strategija zmanjša tveganje napačnega časovnega vstopa na trg in sčasoma izboljša povprečni donos naložbe.

Hkrati pa redna mesečna vplačila zagotavljajo določeno psihološko olajšanje. Če vas pred naložbami ustavlja stres ali nezaupanje, ko poskušate časovno »zadeti« vstop na trg, je nevarnosti za napačne odločitve več. Mesečna vplačila ta vpliv nevtralizirajo, saj vam ni treba razmišljati o tem, kdaj je "pravi trenutek" za vlaganje, ampak postopoma gradite svoje premoženje.

Mimogrede, z mesečnimi vplačili gradite in utrjujete tudi odnos do financ. Disciplina, s katero dodajate sredstva v svoj portfelj, vam omogoča boljše načrtovanje finančnih ciljev in prepoznavanje vaših zmožnosti in omejitev pri denarju.

Predlog: manj se ukvarjajte s svetom, več pa s svojim denarjem.

Povzemimo. V času, ko se svet sooča z resnimi izzivi, od politične in vojaške nestabilnosti do gospodarskih težav, je pomembno, da kot vlagatelj ohranite mirno glavo. Kljub trenutnim razmeram so trgi dolgoročno vedno našli pot do rasti, tisti, ki so vztrajali pri vlaganju v težkih časih, pa so pogosto dosegli najboljše rezultate.

Mesečna vplačila so preprosta, a učinkovita strategija za vlaganje v negotovih časih. Ne le, da omogočajo razpršitev tveganj, temveč vam omogočajo izkoriščanje tržnih nihanj v vaš prid. Čeprav negotovost nikoli ni prijetna, lahko s pravilnim pristopom postane priložnost za rast premoženja in finančno varnost.

Pogovorimo se o vaših naslednjih korakih.

Pokličite: 080 35 08.
Pišite: [email protected]

 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja