Evropske borze v zadnji trgovalni dan tedna stopile neenotno

Članek slika

Osrednje evropske borze so v zadnji trgovalni dan tega tedna stopile neenotno. V središču pozornosti so četrtkovi podatki o februarski rasti gospodarske aktivnosti v območju evra, odmeva pa tudi dogajanje v Ukrajini, ki jo je danes med drugim zadelo znižanje bonitetne ocene.

Rast gospodarske dejavnosti v območju evra se je februarja nekoliko upočasnila, kljub temu pa je bila še vedno blizu januarske ravni, ki je bila najvišja v 31 mesecih.

Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava analitska hiša Markit, sej je februarja znižal z 52,9 točke na 52,7 točke. Opazna je bila predvsem rast novih naročil. Vrednost indeksa pod 50 točkami pomeni krčenje, vrednost nad 50 pa rast gospodarske dejavnosti.

Bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) je danes znižala bonitetno oceno za dolgoročni dolg Ukrajine za eno stopnjo, s CCC+ na CCC, torej v območje "ekstremne špekulativnosti". Zaradi politične krize je ogrožena sposobnost za vračanje dolga, negotovo je tudi, ali bo država dobila rusko pomoč, je S&P utemeljila znižanje.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je trenutno pri okoli 3120 točkah, kar je 0,02 odstotka manj kot ob koncu trgovanja v četrtek.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je na ravni 9608 točk oz. 0,11 odstotka pod četrtkovo zaključno vrednostjo. Pariški CAC 40 se je znižal za 0,03 odstotka na okoli 4354 točk, londonski FTSE 100 pa zvišal za 0,40 odstotka na okoli 6840 točk.

Züriški SMI je doslej pridobil 0,19 odstotka, dunajski ATX pa 0,43 odstotka. Milanski FTSE MIB je izgubil 0,44 odstotka.

Trgovanje na azijskih borzah je bilo večinoma pozitivno

Tokijski indeks Nikkei se je zvišal za 2,88 odstotka, seulski Kospi za 0,18 odstotka, hongkonški indeks Hang Seng pa za 0,78 odstotka. Sydneyjski All Ordinaries je napredoval za 0,52 odstotka, tajvanski osrednji indeks pa za 0,91 odstotka. Osrednji šanghajski indeks Shanghai Composite je nazadoval za 1,17 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja