Draghi pričakuje zmerno rast gospodarstva in nizko inflacijo

Članek slika

Predsednik ECB Mario Draghi je po današnji seji sveta osrednje denarne ustanove v območju evra, ki je z odločitvijo o znižanju ključne obrestne mere na rekordnih 0,25 odstotka presenetila analitike, izrazil prepričanje, da je nižanje obrestnih mer učinkovito. Pričakuje zmerno rast evrskega gospodarstva in "podaljšano obdobje" nizke inflacije.

Inflacija bo na nizkih ravneh ostala dalj časa

Inflacija se je v območju evra oktobra na letni ravni po besedah Draghija znižala bolj od pričakovanj, in sicer na 0,7 odstotka, kar je najnižja raven po novembru 2009.

Evropska centralna banka (ECB) pričakuje, da bi lahko inflacija na nizkih ravneh ostala "podaljšano obdobje", nato pa naj bi se postopno dvigovala in približevala srednjeročnemu cilju ECB. Ta inflacijo postavlja pod, a blizu dvema odstotkoma.

Kako Draghi razume izraz "podaljšano obdobje", na novinarski konferenci po seji sveta ECB ni razkril, saj bodo v Frankfurtu najnovejšo napoved gospodarske rasti in inflacijskih gibanj predstavili decembra. "A to ne bo kratko obdobje," je bil jasen. Nevarnosti deflacije ne vidi, prav tako je zavrnil primerjave z Japonsko in njenimi deflacijskimi težavami.

Odločitvi je botrovala počasna rast evropskega gospodarstva

Draghi je spomnil, da se je območje skupne evropske valute z 0,3-odstotno gospodarsko rastjo na ravni trimesečja v drugem letošnjem četrtletju po 18 mesecih izvilo iz recesije. V drugem letošnjem polletju naj bi se rast sicer nadaljevala, vendar prvi mož ECB pričakuje, da bo zmerna in da se bo okrevanje nadaljevalo počasi.

To je očitno pretehtalo pri odločanju sveta ECB, ki pri vprašanju znižanja ključne obrestne mere danes ni bil enoten, kar je potrdil tudi Draghi. Nekateri so menili, da je treba zaradi nizke inflacije ukrepati že danes, medtem ko so bili drugi prepričani, da bi bilo dobro počakati na določene podatke, ki bodo objavljeni v prihodnjih tednih.

Denarna politika ECB bo ostala ekspanzivna

Je pa svet ECB po besedah Draghija soglasno potrdil napoved prihodnje smeri delovanja ECB, ki jo je osrednja denarna ustanova v evrskem območju prvič v zgodovini nakazala julija, Draghi pa jo je kasneje tudi večkrat potrdil. To pomeni, da bodo obrestne mere na trenutnih ali nižjih ravneh ostale "podaljšano obdobje".

Na vprašanja novinarjev, ali je takšna politika ECB učinkovita, glede na to, da je današnje znižanje ključne obrestne mere kljub nekaterim ugibanjem v minulih dneh vendarle presenetilo analitike, je Draghi odločno dejal, da je njena kredibilnost z današnjo odločitvijo še večja.

Draghi je sicer prepričan, da je nižanje obrestnih mer učinkovito, saj je nanje vezanih veliko kreditnih pogodb, kar pomaga podjetjem in gospodinjstvom. Kot pravi, nedavno močan tečaj evra ni vplival na znižanje ključne obrestne mere. "Mislim, da tega nismo niti omenili," je dejal.

ECB ima na voljo tudi druge instrumente, s katerimi bi lahko spodbudili okrevanje

Italijan je poudaril tudi, da ima ECB še vedno na voljo tudi druge instrumente, s katerimi bi spodbudila okrevanje v območju evra. "Na voljo imamo veliko paleto instrumentov, ki jih lahko po potrebi mobiliziramo," je dejal.

Svet ECB je tako danes že odločil, da bo glavne operacije refinanciranja bank v neomejenem obsegu izvajal, kolikor dolgo bo potrebno, najmanj pa do konca šestega obdobja izvajanja, to je do julija 2015.

Dolgoročne operacije refinanciranja bank pa so se danes odločili neomejeno izvajati do konca drugega četrtletja 2015. Neomejeno zagotavljanje poceni likvidnosti se tako še podaljšuje.

Draghi je danes znova pozval tudi k rasti prijazni fiskalni konsolidaciji, države pa morajo po njegovem mnenju odločno okrepiti tudi prizadevanja za izvedbo nujnih strukturnih reform.

Posnetek tiskovne konference. Novinarska vprašanja se začnejo pri 14:30

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja