Koliko je vredna delnica Tesle?

Članek slika

Pravilen odgovor je malce širši kot »malo manj kot 220 dolarjev«.

»Koliko denarja bi imeli, če bi kupili delnico družbe Tesla leta ... [dragi bralci, tukaj vstavite poljubni datum v preteklosti, odvisno od tega, kakšen rezultat bi radi prikazali]?

To je eno zelo pogostih vprašanj, ki se vrtijo ne le v finančnih pogovorih, ampak tudi (ali pa predvsem) v precej bolj poljudnih krogih in medijih. Kajti družba Tesla je po zaslugi inovativnosti, borznih rezultatov in seveda tudi ekscentričnega Elona Muska vsekakor tudi ljubljenka medijev, ki se ukvarjajo s pop kulturo, ne pa z denarjem.

Pregloboko v rumeni tisk ne bomo odjadrali. To niti ne bi bilo pošteno, saj je Tesla ne le nesporni pionir globalne avtomobilske industrije, ki je na začetku skoraj lastnoročno vlekel električni voz razvoja, ampak tudi veliki zmagovalec borznih trgov zadnjega desetletja.

Družba je imela vzpone in padce, zamujala z izpolnjevanjem napovedi, proizvajala neprimerljivo manj vozil, kot jih je Musk optimistično napovedoval, se prepirala z institucijami, naredila iz odločanja o tem, kje bo odprla naslednjo gigatovarno, večji cirkus, kot ga gledamo, ko FIFA izbira gostitelje svetovnih prvenstev v nogometu ...  vmes pa je delnica pridobivala vrednost.

Vrnimo se k vprašanju z začetka.

Če bi kupili Teslino delnico pred natanko* štirimi leti, bi zanjo plačali okrog 22,50 dolarja. Danes je vredna desetkrat več.


Če bi jo kupili pred enajstimi leti, pa bi zanjo plačali le 2 dolarja. Hej, danes bi bila vredna več kot 100-krat več!

Če, če, če ... če čebula ne bi imela če, bi bila bula, pravi pregovor. Brezpredmetno je danes razpravljati o preteklosti in o donosih, razen če ne sodite med vizionarje, ki so imeli pred dobrim desetletjem ob vstopu Tesle na borzo dober nos ali veliko poguma ter so investirali v tedaj na videz »nori« projekt še bolj norega tipa, ki sicer ni ustanovil družbe (leta 2003 sta bila to Martin Eberhard in Marc Tarpenning), je pa vanjo zelo hitro investiral - prvič leta 2004, in sicer 6,5 milijona dolarjev, del premoženja, ki ga je dobil po prodaji svojega deleža družbe PayPal (za skupno 100 milijonov, leta 2002).

Tesla je lep primer, kako so del gibanja na trgih tudi nihanja. Povedali bi radi, da kljub vrtoglavi rasti od leta začetka kotacije na borzi leta 2010 Teslina delnica ni (bila) vselej dobitek na loteriji. Nobene garancije ni, da bi, če bi kupili delnico na poljubni datum A in jo prodali na datum B, tudi zaslužili.

Ste opazili, da smo navedli ceno delnice pred štirimi in enajstimi leti, ne pa na primer pred dvema letoma? V tem drugem primeru slika pač ni tako rožnata.

Če bi kupili Teslino delnico pred natanko dvema letoma, bi zanjo plačali okrog 407 dolarjev. Danes je vredna skoraj polovico manj.


Debata, koliko je vredna delnica Tesle oziroma in ali je zdaj (spet? še kar?) čas za nakup, je letos še posebej vroča. Samo v letošnjem koledarskem letu se je namreč vrednost podvojila, saj je Tesla januar 2023 odprla pri 108 dolarjih. 

Odlično? Da - in ne. Letošnja fenomenalna rast ima drobno napako. V letu 2022 so delnice padle za 65%, pri čemer se je največji padec zgodil decembra, ko je Tesla izgubila 36 % samo v tem mesecu. Če ne gledamo letošnjega koledarskega leta, ampak dodamo še dva meseca in primerjamo zadnjih dvanajst mesecev oziroma letošnji začetek novembra z lanskim, pa pridemo do cene 197 dolarjev in ugotovitve, da je rast »le« še 11-odstotna. To pa je občutno manj od indeksa Nasdaq Composite (v letu 2023 doslej + 30 %).

Kup številk, kup nihanj, kup vprašajev, torej. Niti finančni analitiki nimajo enoznačnega odgovora na vprašanje, ali se splača Teslino delnico danes kupiti ali prodati. Zdi se, da jih še največ meni, da bistveno podcenjena nikakor ni, vsekakor pa tudi ni pričakovati, da bo dolgoročno spet padla, kot je lani konec leta. »Čakajte in pozorno spremljajte,« je eden od nasvetov te dni. 

Pri Tesli je – treba je priznati – za marsikaterega vlagatelja poleg čisto poslovnih argumentov v igri tudi kup drugih dejavnikov, vse do tega, kakšno mnenje ima kdo o Musku, X-u (nekdanjem Twitterju), drugih poslih in tudi o njegovem zasebnem življenju. Ampak bolj kot zgodba o eni, čeprav zelo razvpiti in na daljši rok za zdaj čudovito donosni delnici, je za finančni del zgodbe najbrž koristno spoznanje, da je svet naložb izjemno dinamičen, da se dogaja marsikaj, da se ne splača dajati vseh jajc v eno košaro in da se je dobro še pogovoriti s kom, ki se s trgi ukvarja profesionalno.

Bi investirali v Teslo? Oglasite se našim svetovalcem. Lahko vam pomagajo, da se boste odločili za naložbo, ki bo pisana na kožo vašim željam in potrebam. Morda bo na koncu »za vas delal« Elon Musk s Teslo ali pa se bo donos ustvarjal povsem na drugem koncu, morda niti ne v skladu ali delnici, ampak v kaki obveznici ...

 

Kje bo Tesla jutri?

Tržna kapitalizacija družbe je trenutno okrog 687 milijard dolarjev, kar uvršča Teslo na deveto mesto globalne lestvice (prvi je Apple, vreden na prst za približno štiri Tesle).

Prednosti družbe danes?
Izkušnje prvega na trgu, utirjena produkcija, v kateri ni več nekdanjih zdrsov in »porodnih krčev«, velikanski potencial na področju električne mobilnosti, potencialni nadaljnji razvoj avtonomnih vozil, robotaksijev, umetne inteligence v širšem smislu, pa tudi monetizacija Tesline razvejane polnilne mreže.

Ključni izziv?
Padec marž v proizvodnji električnih vozil, predvsem na račun agresivne lastne cenovne politike Tesle na trgu in na račun konkurence, v kateri je vse več izzivalcev tudi iz Azije.

Načrti?
Če lahko verjamemo poznavalcem, med drugim tudi širši publiki dostopen električni avto. Med obiskom v Nemčiji prejšnji teden naj bi Musk Teslinim zaposlenim menda namignil, da je v načrtu tudi model, ki naj bi stal v Evropi 25.000 evrov. »Ljudski« avto in to v domovini Volkswagna? Bomo videli ...

 

* Opomba: trenutne vrednosti družbe Tesla in njene delnice so povzete na dan 7. 11. 2023. Ko pišemo o obdobju pred »natanko« x leti, navajamo vrednosti v istem tednu v določenem letu (na primer 5. 11. 2021 ali 9. 11. 2012).

 

 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja