Tečaji na Wall Streetu se znižujejo

Članek slika

Prvo navdušenje nad dolgo pričakovanim zvišanjem obrestnih mer v ZDA je izpuhtelo in tečaji delnic na borzi na Wall Streetu se na začetku današnjega trgovanja znižujejo. Med vlagatelji je vnovič opaziti zaskrbljenost glede trdnosti svetovnega gospodarstva, pravijo analitiki.

Industrijski indeks Dow Jones se je v prvih 45 minutah trgovanja znižal za 0,99 odstotka. Dow Jones se je znižal že v četrtek, a na tedenski ravni za zdaj še beleži skromno rast.

Tehnološki indeks Nasdaq je trenutno na 0,53 odstotka nižji ravni kot v četrtek, indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P pa je doslej izgubil 0,79 odstotka vrednosti.

Pozornosti so deležne predvsem delnice ameriških bank. Potem ko je časnik Wall Street Journal poročal, da investicijska banka Morgan Stanley načrtuje zmanjšanje števila delovnih mest, so se njene delnice doslej pocenile za 0,99 odstotka.

Za 1,19 odstotka so se pocenile že tudi delnice banke Wells Fargo, ki je kmetijsko zavarovalnico Rural Community Insurance Services prodala Švicarjem.

Zaradi neugodnega komentarja borznih analitikov se je za 2,42 odstotka znižal tudi tečaj delnic proizvajalca letal Boeing.

Tudi tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi se danes znižujejo. V Frankfurtu se je indeks DAX doslej znižal za 1,40 odstotka in v Londonu indeks FTSE za 0,68 odstotka. V Parizu je indeks CAC 40 trenutno na 1,15 odstotka nižji ravni kot v četrtek.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja