Grčija se namerava na trg vrniti proti koncu leta

Članek slika

Grčija, ki se ji poleti izteče program mednarodne finančne pomoči, se namerava proti koncu leta vrniti na trg, da bi pokrila potrebe po svežem denarju, je danes za grški radio Skai povedal tamkajšnji gospodarski minister Konstantinos Šacidakis. Strokovnjaki v uspeh te namere dvomijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grška vlada si je postavila visok cilj, da bi "tam nekje konec leta 2014 šli na trg", je povedal minister. Vzrok za optimizem ministrske ekipe tiči v tem, da je Grčija lani zabeležila primarni proračunski presežek, to je presežek pred stroški servisiranja dolga.

Številni strokovnjaki dvomijo, da bi Grčija letos na finančnih trgih dobila denar

Šacidakis se je s tem odzval na današnje pisanje grškega časnika Avgi, da je iz pisem predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa in guvernerja grške centralne banke Georgiosa Provopulosa Evropskemu parlamentu razvidno, da ima Grčija šele leta 2015 možnost dostopa do svežih sredstev na trgu.

Tudi strokovnjaki dvomijo, da bo lahko Grčija na kapitalskih trgih kmalu sama financirala svoje dolgove. "Ne verjamemo, da bo Grčija letos na finančnih trgih dobila denar," so povedali v družbi Pimco.

Trenutni program pomoči Grčiji se izteče julija

Trenutni program pomoči Grčiji se izteče julija letos, grški premier Antonis Samaras pa je konec decembra zagotovil, da nove pomoči ne bodo potrebovali. Trojka je Grčiji do zdaj odobrila dva programa pomoči; najprej 110 milijard evrov, nato pa še 130 milijard evrov in delni odpis dolga v višini prek 100 milijard evrov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja