Obseg posojil v območju evra novembra občutno navzdol

Članek slika

Obseg posojil zasebnemu sektorju v območju evra se je novembra lani precej skrčil - na letni ravni je upadel za 2,3 odstotka. Obseg posojil na letni ravni krčenje izkazuje že 19. mesec zapored, kar je najdaljše obdobje krčenja kreditiranja doslej, je danes objavila Evropska centralna banka (ECB).

Oktobra se je obseg posojil zasebnemu sektorju v območju skupne evropske valute na letni ravni skrčil za 2,2 odstotka, septembra pa za 2,1 odstotka.

Obseg posojil gospodinjstvom se je novembra na letni ravni okrepil za 0,1 odstotka, potem ko je bila oktobra rast 0,2-odstotna.

Letna rast posojil za nakup stanovanjskih nepremičnin, ki velja za najpomembnejšo komponento posojil gospodinjstvom, je bila novembra 0,9-odstotna, kolikor je znašala tudi oktobra.

Trimesečno povprečno gibanje kazalca M3, ki statistično zmanjša vpliv izrednih dogodkov, je med septembrom in novembrom kazalo 1,7-odstotno rast.

Agregat M3 vključuje gotovino v obtoku in vpogledne vloge, vloge z dogovorjeno zapadlostjo do dveh let in vloge na odpoklic do treh mesecev ter repo posle in dolžniške vrednostne papirje z zapadlostjo do dveh let.

ECB uporablja M3 kot ključni kazalec srednjeročne inflacije; v tej luči ga upošteva pri določanju ključne obrestne mere v območju evra. Ta je novembra lani zdrsnila na zgodovinsko nizko raven 0,25 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja