Politična kriza naj bi ZDA stala 24 milijard dolarjev

Članek slika

Dogovor ameriških politikov o proračunu in zvišanju zgornje meje javnega dolga danes pozdravljajo povsod po svetu, saj naj bi omogočil stabilnost svetovnega gospodarstva. Minulo dogajanje pa bo zagotovo škodilo ZDA. Kot so izračunali ekonomisti, bo gospodarsko rast ZDA v zadnjem četrtletju na letni ravni oklestilo za 0,5 do 0,6 odstotne točke.

Dogovor ameriških politikov o proračunu in zvišanju zgornje meje javnega dolga danes pozdravljajo povsod po svetu, saj naj bi omogočil stabilnost svetovnega gospodarstva. Minulo dogajanje pa bo zagotovo škodilo ZDA. Kot so izračunali ekonomisti, bo gospodarsko rast ZDA v zadnjem četrtletju na letni ravni oklestilo za 0,5 do 0,6 odstotne točke.

Po dogovoru v ZDA dežujejo pozitivni odzivi

Dogovor v ZDA, ki je preprečil delno plačilno nesposobnost največjega gospodarstva na svetu, je danes že naletel na pozitivne odzive. Generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je sporazum pozdravila, četudi je do njega prišlo tako rekoč pet minut pred dvanajsto.

Kot je poudarila, je (bil) "pomemben in nujen". Dejala je še, da bo v ZDA v prihodnje bistvenega pomena zmanjšanje negotovosti, ki vedno spremlja tamkajšnjo fiskalno politiko oz. zviševanje meje javnega dolga.

V IMF si želijo, da ZDA sprejmejo proračun za leto 2014 in se odločijo za postopne ukrepe, ki ne bodo škodovali okrevanju ameriškega gospodarstva. Pozivajo jih tudi, naj sprejmejo uravnotežen in izčrpen srednjeročen fiskalni načrt.

Dogovora so veseli tudi na Kitajskem, ki je največja lastnica ameriškega dolga. Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying je danes menila, da bo sporazum pripomogel k svetovni gospodarski stabilnosti.

"ZDA so največje gospodarstvo na svetu, ustrezna rešitev problemov pa ni pomembna le za tamkajšnje gospodarstvo, temveč za svetovno stabilnost in razvoj," je izpostavila.

Ameriški predsednik Barack Obama po razrešitvi spora ni kazal s prstom na krivce za skorajšnji stečaj ZDA, ampak je pohvalil voditelje demokratov in republikancev, da so prišli do dogovora. Kot je dejal, pa si morajo ameriški politiki zdaj povrniti zaupanje Američanov.

Finančni minister Jack Lew je medtem izrazil prepričanje, da bodo s sporazumom o ponovnem odprtju zveznih služb in zvišanju meje javnega dolga ohranili "popolno zaupanje v ZDA in njihovo verodostojnost".

"ZDA so steber mednarodnega finančnega sistema in svetovnih deviznih rezerv," je spomnil. "Dogovor nam bo omogočil nadaljnje spoštovanje vseh naših zavez, kar je ključna vrednota Američanov, in ohraniti popolno zaupanje v ZDA in njihovo verodostojnost," je pristavil.

A dogajanje v ZDA ne bo ostalo brez posledic

Kot so pojasnili v bonitetnih hišah Moody's ter Standard & Poor's (S&P), bo zaprtje ameriške vlade, ki je trajalo 16 dni, rast največjega gospodarstva na svetu v zadnjem četrtletju na letni ravni oklestilo za 0,5 do 0,6 odstotne točke.

V S&P so ocenili, da je ameriško gospodarstvo s tega naslova izgubilo 24 milijard dolarjev. Doma je bilo na stotisoče zveznih uslužbencev, zaprti pa so bili tudi nacionalni parki, ki predstavljajo jedro ameriške turistične industrije. Prizadeto je tudi zaupanje potrošnikov.

Skladno s tem so ekonomisti poslabšali gospodarsko napoved ZDA za zadnje četrtletje na dva odstotka, kar bo težko zadostovalo za ustanavljanje delovnih mest, potrebnih za znižanje stopnje brezposelnosti.

Na sekundarnem obvezniškem trgu bistvenih sprememb še ni zaznati. Zahtevana donosnost na ameriške državne dolžniške vrednostne papirje z ročnostjo desetih let se je danes znižala na 2,643 odstotka, potem ko je bila pozno v sredo pri 2,663 odstotka.

Opomogle so si tudi borze

Indeksi na ameriškem Wall Streetu so tako v sredo končali z rastjo. Industrijski indeks Dow Jones je trgovanje sklenil pri 15.373,83 točke, kar je za 205,82 točke oz. 1,36 odstotka več kot v torek. Tehnološki indeks Nasdaq je pridobil 45,42 točke oz. 1,20 odstotka in se ustavil pri 3839,43 točke.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja