Delnice Twitterja bodo naprodaj po ceni od 17 do 20 dolarjev

Članek slika

Podjetje Twitter je v četrtek določilo ceno za uvodno javno prodajo 70 milijonov delnic, s katero namerava zbrati najmanj 1,6 milijarde dolarjev. Delnice Twitterja bodo šle v prodajo v prvi polovici novembra na Newyorški borzi pod oznako TWTR.

Družabna sporočilna stran Twitter je bila ustanovljena leta 2006, vendar od takrat naprej še ni poslovala z dobičkom. Nadobudne vlagatelje, ki se bodo potegovali za delnice po ceni od 17 do 20 dolarjev, pa pomirja dejstvo, da podjetje povečuje prihodke.

Od lanskega do letošnjega tretjega četrtletja so se prihodki podvojili na 169 milijonov dolarjev. V istem obdobju pa je družba ustvarila 65 milijonov dolarjev izgube, kar je trikrat več kot lani.

Analitiki menijo, da so se pri Twitterju odločili za zelo konservativen IPO

Kljub temu analitiki menijo, da je uvodna prodajna cena zelo konservativna in pomeni, da se bo tržna vrednost Twitterja gibala okrog 12,5 milijarde dolarjev. To je le deset odstotkov vrednosti Facebooka, ki je dal svoje delnice v prodajo lani, vendar s precej težavami. Cene so hitro padle pod izklicno in so si opomogle šele čez leto dni. Uvodno javno prodajo so spremljale tudi tehnične težave na borzi Nasdaq in Twitter se je tudi zaradi tega odločil, da gre raje na starejšo Newyorško borzo.

Pred tem pa se danes za podjetje začenja tako imenovani "road show" to je obiskovanje vlagateljev po ZDA, ki bodo kupovali "na debelo".

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja