Twitter zadal nov udarec borzi Nasdaq

Članek slika

Družbeno omrežje Twitter se je odločilo, da bodo njegovi vrednostni papirji kotirali na newyorški borzi NYSE.

Družbeno omrežje Twitter se je odločilo, da bodo njegovi vrednostni papirji kotirali na newyorški borzi NYSE, in ne na konkurenčni borzi Nasdaq, ki sicer gosti vrednostne papirje številnih tehnoloških velikanov. Priljubljenost Nasdaqa očitno nazaduje, k temu pa je pripomogla tudi polomija pri uvodni javni prodaji delnic družabnega medija Facebook.

Nasdaqovo priljubljenost je prizadela polomija pri IPO Facebooka

Nasdaq je edina povsem elektronska borza, od leta 1971, ko je bila ustanovljena, pa velja za "nov ekonomski trg" in predstavlja nasprotje bolj tradicionalni NYSE.

Po podatkih raziskovalnega podjetja Dealogic je bilo na borzo Nasdaq med letoma 2001 in 2010 na novo uvrščenih 260 vrednostnih papirjev podjetij, na NYSE pa le 63, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A razmerje med priljubljenostjo NYSE in Nasdaqa se je nato začelo izenačevati. Na NYSE se je namreč od leta 2010 podalo 55 podjetij, med njimi spletno karierno omrežje Linkedin, veriga restavracij Yelp in družba Pandora Media, na Nasdaq pa 61.

Na borzi Nasdaq sicer še naprej kotirajo delnice tehnoloških velikanov, kot so Apple, Google in Microsoft, NYSE pa je letos uspela pridobiti pomembnega proizvajalca programske opreme Oracle.

Nasdaqovo priljubljenost in ugled je gotovo prizadela polomija pri uvodni javni prodaji delnic Facebooka 18. maja lani, ki je borzo stala tudi deset milijonov dolarjev.

Uvodna prodajna cena delnic bo med 17 in 20 dolarji

Twitter je ameriško Komisijo za vrednostne papirje in borzo (SEC) o tem, da namerava svoje delnice uvrstiti na borzo, seznanil septembra. Minuli teden je že določil ceno za uvodno javno prodajo 70 milijonov delnic. Naprodaj bodo po ceni od 17 do 20 dolarjev.

Twitter je bil ustanovljen leta 2006, vendar od takrat še ni posloval z dobičkom. Nadobudne vlagatelje vendarle pomirja dejstvo, da podjetje krepi prihodke. Od lanskega do letošnjega tretjega četrtletja so se ti podvojili na 169 milijonov dolarjev.

Kljub temu analitiki menijo, da je uvodna prodajna cena zelo konservativna in da se bo tržna vrednost Twitterja gibala na ravni 12,5 milijarde dolarjev. To je le deset odstotkov vrednosti Facebooka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja