7 korakov do uspešnejših naložb

Članek slika

Že investirate in se vam zdi, da bi lahko ustvarjali še boljše donose? Ali pa ste na začetku in se sprašujete, kako plemenititi denar? V pomoč vam je lahko tudi tokratnih 7 »kontrolnih točk«.

1. Postavite si realna pričakovanja.
Realno ocenite, kakšen donos lahko ustvarite. V času, ko so – še posebej med mlajšimi – preveč razširjena pričakovanja, da se da do uspeha, tudi finančnega, priti čez noč, je ključno, da veste, koliko lahko ustvarite z naložbami. Ne, to ne pomeni, da si ne smete postaviti ambicioznih ciljev. A ti naj bodo podkrepljeni z realnimi cilji. Lažje si jih boste postavili s pomočjo finančnih strokovnjakov.

2. Začnite investirati.
Preden se vprašate, »kaj hudiča to pomeni?«, je tu dodatek. Obstaja vrsta potencialnih vlagateljev, ki vselej iščejo tisti pravi, »magični« trenutek. »Samo še zadnje finančno poročilo družbe preverijo, preden bodo kupili delnico.« - »Samo še eno leto počakajo, da bodo videli, ali vzajemni sklad res prinaša dolgoročne donose.« Če se vplete ta besedica »samo«, se lahko tudi vam zgodi, da boste vedno videli ovire namesto priložnosti. Klasičen vlagateljski pregovor pravi, da je bil najboljši dan za začetek naložb včeraj, drugi najboljši pa je danes. Na dolgi rok predstavlja vsak dodatni dan, namenjen plemenitenju, možnost, da ustvarite več.

3. Razpršite svoje naložbe.
Dober naložbeni portfelj je vselej primerno diverzificiran, torej dovolj »pisan« po tipu finančnih instrumentov, naložb, trgov, panog, v katere investirate ... Delnice, obveznice, vzajemni skladi lahko nihajo tudi navzdol. A s portfeljem, ki je zasnovan dovolj široko, padec ene naložbe ne more usodneje vplivati na celotno vrednost. Če postopno gradite svoj portfelj in vanj dodajate sredstva, bo ta korak še lažji.

Preberite, zakaj se splača varčevati z mesečnimi vplačili.


4. Spoznajte, kakšno tveganje je sprejemljivo za vas.
Tveganje kot verjetnost izgube ali zmanjšanja pričakovanega donosa zaradi različnih dejavnikov, kot so gospodarske spremembe, tržna nestabilnost, politični dogodki ali specifična tveganja povezana z določeno naložbo, je del vsake naložbene zgodbe. Višje tveganje pomeni preprosto povedano potencial za višje donose, a tudi višjo verjetnost izgube ali nihanja. Ocenite tveganje glede na cilje, čas, ki ga imate na razpologo, in sprejemljivo stopnjo tveganja. Pri tej zadnji se lahko recimo vprašate, kaj bi za vas pomenilo, da bi morali izstopiti iz naložbe ob najbolj neugodnem času glede na njeno vrednost. Upoštevajte tudi, da se bodo v kakem trenutku kljub še tako racionalnim ciljem vpletla tudi vaša čustva. Razmislite o tem, kako jih boste brzdali in vas ne bo ne premamila evforija ne zajela panika. Veliko lažje boste tveganje obvladali, če se ob tej točki resno pogovorite s svetovalcem.

5. Spremljajte naložbe redno, a ne obsesivno.
Če želite uspešno investirati, redno in s strokovno pomočjo pregledujte svoj portfelj. Tako se lahko prepričate, ali ste na pravi poti, ali pa je treba vaš portfelj spremeniti ali prevetriti. Preverjajte, ali donosi naložb izpolnjujejo vaše začrtane cilje. Izognite pa se skušnjavi, da bi vsak dan začeli s pregledovanjem vrednosti portfelja ali po možnosti celo z iskanjem na primer delnic, ki so od včeraj v zelenem in bi jih bilo morda treba dodati med naložbe. Tu res ne pozabite, da so naložbe tek na daljše proge. V preteklosti se je že večkrat izkazalo, da tisti, ki portfelj menjujejo hitreje in pogosteje, v povprečju ustvarjajo nižji donos od tistih, ki ocenjujejo in prilagajajo svoj šopek naložb bolj umirjeno in redkeje.

6. Usmerjeni bodite na svoje naložbe, ne na novice dneva.
»V ZDA so poskusili izvesti atentat na Donalda Trumpa!« Kaj pa zdaj? Bo Trump zato pridobil ali izgubil v volilni kampanji? Ne pozabite, da se finančni svet vrti zelo pogosto po svojih zakonitostih in ni nujno, da ga bo en sam, čeprav na videz izjemno pomemben politični ali pa tudi gospodarski dogodek postavil na glavo. Vdihnite in izdihnite, premislite, ocenite, kaj (če sploh) en dogodek lahko povzroči.

7. Poiščite si dobrega finančnega svetovalca.
Prejšnja točka je tipičen primer, ob katerem se vlagatelj popraska po glavi in se vpraša, kako naj se odzove. Na svetu se vsak dan zgodi vrsta dogodkov. Začnejo ali končajo se vojne, pridejo volilni dnevi, »kot jih še ni bilo«, spreminjajo se zakoni ... Vmes pa so trgi ves čas kot živ organizem, ki se (največkrat nevidno prostemu očesu nekoga, ki ni strokovnjak) spreminja in prilagaja. S pomočjo ekipe strokovnjakov, ki zna svetovati, se boste v svetu naložb znašli veliko lažje, vaše možnosti, da boste dobro plemenitili svoj denar, pa bodo večje.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja