Bernanke za letos pričakuje trdnejše gospodarsko okrevanje ZDA

Članek slika

Predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Ben Bernanke je v govoru na letnem srečanju Ameriškega ekonomskega združenja v Philadelphiji napovedal trdnejše gospodarsko okrevanje ZDA v tekočem letu. Bernanke se konec meseca poslavlja s položaja, nasledila pa ga bo Janet Yellen.

Bernanke je naloge predsednika Fed prevzel leta 2006, ko je bilo ameriško gospodarstvo na višku razcveta, kaj kmalu pa je moral uporabiti vse svoje znanje strokovnjaka za veliko gospodarsko depresijo v 30. letih prejšnjega stoletja. ZDA so od leta 2007 do leta 2009 zabredle v hudo recesijo, za povrh pa se je Fed moral soočiti s prav tako hudo finančno krizo leta 2008.

Bankirjem ameriške centralne banke je v letih 2008 in 2009 kongres kot pomoč pri reševanju gospodarstva namenil stimulacijske proračunske pakete, od leta 2010 dalje, ko so oblast v predstavniškem domu kongresa prevzeli republikanci, pa je Fed ostal sam. Republikanci so vztrajali, da je znižanje proračunskega primanjkljaja pomembnejše od stimulacije, s čimer se Bernanke, prav tako republikanec, ni strinjal.

Fed s številnimi, tudi izrednimi, ukrepi za pomoč gospodarstvu

Odbor za odprti trg Fed (FOMC) je pod Bernankejevim vodstvom leta 2008 ključno kratkoročno obrestno mero znižal na 0 do 0,25 odstotka, kjer je še danes in bo tam ostala, dokler se bistveno ne popravi položaj na trgu delovne sile. Vendar le, če ne bo višje inflacije. Fed je zaradi krize povečal svojo bilanco za 4000 milijard dolarjev, in sicer preko treh masivnih programov odkupovanja obveznic in vrednostnih papirjev.

Tiskanje denarja se nadaljuje, vendar odslej v zmanjšanem obsegu. Namesto za 85 milijard dolarjev bo Fed januarja odkupil le za 75 milijard dolarjev obveznic finančnega ministrstva in vrednostnih papirjev na podlagi hipotek. Zmanjševanje obsega stimulacije se bo nadaljevalo, vendar odvisno od razmer.

Bernanke je še zagotovil, da Fed ostaja zavezan pomoči gospodarstvu, ker je okrevanje nedokončano. Zaposlovanje se sicer zvišuje, vendar pa je še vedno veliko preveč dolgoročno brezposelnih. Kljub temu pa kombinacija okrevanja financ, stanovanjskega trga, manjših proračunskih zavor in nadaljevanje pomoči s strani Feda napoveduje dobre obete za rast v naslednjih četrtletjih. "Ampak izkušnje nas učijo, da je potrebno biti previden v napovedih," je dejal Bernanke.

Zaradi krize in recesije je moral Fed sprejemati izredne ukrepe in jih razložiti javnosti, da bi pridobil njeno zaupanje in podporo. "Kriza je sicer mimo, vendar pa bo potreba po razlaganju in izobraževanju javnosti vse večja," je povedal Bernanke, ki je pogosteje od predhodnikov nastopal v medijih in uvedel tudi redne četrtletne novinarske konference. Kljub zelo jasni monetarni politiki pa so finančni trgi še naprej prehajali skozi obdobja panike.

Yellenova naj bi podpirala monetarno politiko predhodnika

Njegova naslednica Janet Yellen, ki jo bo senat predvidoma potrdil v ponedeljek, bo položaj nastopila v obdobju gospodarskega okrevanja. V zadnjem četrtletju lanskega leta je bila rast 4,1-odstotna in vsa znamenja napovedujejo, da se bo nadaljevala tudi letos. Yellenova je doslej že večkrat zatrdila, da je na isti valovni dolžini kot Bernanke in da z njenim prihodom ne bo večjih sprememb v monetarni politiki.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja