BP ne sme sklepati pogodb z ameriško vlado

Članek slika

Britanski naftni velikan BP začasno ne sme sklepati novih pogodb z ameriško vlado, je sporočila ameriška agencija za varovanje okolja (EPA).

Kot razlog so v agenciji navedli "pomanjkanje politične integritete, ki je bila razvidna iz delovanja podjetja v zvezi z eksplozijo na naftni ploščadi Deepwater Horizon, naftnim razlitjem in odzivom".

V nesreči umrlo 11 ljudi in je bila povzročena ekološka katastrofa

BP se je 15. novembra z ameriškimi zveznimi oblastmi poravnal o plačilu 4,5 milijarde dolarjev kazni in odškodnin za izliv nafte iz vrtine v Mehiškem zalivu leta 2010. Dva uslužbenca družbe se ob tem soočata z obtožnico zaradi nenaklepnega uboja.

V eksploziji naftne ploščadi Deepwater Horizon 20. aprila 2010 je umrlo 11 ljudi. Do 15. julija, ko so zamašili vrtino, se je v morje Mehiškega zaliva ob obali Louisiane izteklo 780 milijonov litrov nafte. BP je pred sodiščem svojo krivdo priznal.

Prepoved, dokler ne bo "dovolj dokazov, da BP dosega poslovne standarde" v ZDA

EPA ob tem navaja, da prepoved, ki velja za BP in njegove hčerinske družbe, velja, dokler ne bo podjetje zagotovilo "dovolj dokazov, da dosega poslovne standarde" v ZDA, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja