Cene nafte pod izhodiščem

Članek slika

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju nekoliko znižale. Na naftnem trgu sicer osrednja tema ostaja količina proizvodnje nafte oz. vprašanje zaveze članic Organizacije držav proizvajalk nafte (Opec) in drugih proizvajalk, da bodo skrčile črpanje črnega zlata.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v februarju je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 52,34 dolarja, kar je tri cente manj kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja. Za 24 centov so se pocenile tudi marčne terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so pristale pri 55,62 dolarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je znano, so se članice Opeca s še nekaj drugimi proizvajalkami konec novembra dogovorile, da bodo s 1. januarjem zmanjšale proizvodnjo nafte in na ta način omilile pritisk na cene.

Proizvodnjo je zmanjšala tudi glavna članica Opeca, Savdska Arabija. Ta napoveduje, da bo do pravega ravnotežja med ponudbo in povpraševanjem po nafti prišlo sredi letošnjega leta in da polletnega krčenja proizvodnje ne bo treba podaljšati.

Ne glede na to pa stroka ostaja v dvomih in se sprašuje, ali se bodo države res držale dogovora o zmanjšanju črpanja, še piše dpa.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja