Cene nafte zaradi velikih svetovnih zalog znova upadle

Članek slika

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju znižale. Navzdol jih je potisnila zaskrbljenost zaradi prevelikih svetovnih zalog. Tokrat jo je vzbudil nekdanji katarski minister za energijo, ki je članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) opozoril pred enostranskim krčenjem proizvodnje.

Za 159-litrski sod teksaške lahke nafte z dobavo v juniju je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 59,21 dolarja, kar je štiri cente manj kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja. Za 12 centov so se pocenile tudi junijske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so sklenile pri 64,79 dolarja.

Opec ne bo sam nižal proizvodnje

Abdulah al-Atija, ki je v Katarju dve desetletji vodil energetski resor, je v ponedeljek opozoril, da mora Opec pred vsakršnim posegom v proizvodnjo nafte doseči zavezujoč dogovor z nečlanicami.

"Opec ne sme in ne bo zmanjšal proizvodnje, če glavni proizvajalci zunaj organizacije ne bodo združili moči," je izpostavil.

Članice Opeca so sicer ohranile raven proizvodnje nafte, četudi je po lanskem poletju prišlo do velikih padcev cen črnega zlata; od junija do januarja so nazadovale za 50 odstotkov. Organizacija, na čelu katere je Savdska Arabija, načrpa okoli 30 odstotkov vse svetovne nafte.

Sicer pa trgovci s črnim zlatom upajo, da bo pritisk na cene nafte popustil na račun manjše proizvodnje nafte iz skrilavca v ZDA.

V pričakovanju podatka o ameriških zalogah

Danes so tudi v pričakovanju novih podatkov o obsegu ameriških zalog v minulem tednu, ki jih bo v sredo objavilo ameriško ministrstvo za trgovino. Analitiki napovedujejo, da bodo pokazali na padec v obsegu 500.000 sodov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja