Pozavarovalnica Sava v devetmesečju s sedmimi milijoni evrov dobička

Članek slika

Pozavarovalnica Sava je v devetih mesecih ustvarila malo manj kot 7,1 milijona evrov čistega dobička, kar je praktično nespremenjeno glede na enako obdobje lani. Skupina Sava Re je po drugi strani čisti dobiček v isti časovni primerjavi zvišala za kar 412 odstotkov na 11,9 milijona evrov.

Nadzorni svet Pozavarovalnice Sava se je namreč v sredo seznanil z nerevidiranimi konsolidiranimi poslovnimi izidi skupine Sava Re in Pozavarovalnice Sava za prvo devetmesečje in ocenil, da je skupina poslovala uspešno.

Rast zbrane kosmate premije

Skupina Sava Re je v devetih mesecih obdobju zbrala 215,8 milijona evrov kosmate premije, kar je 6,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani, Pozavarovalnica Sava pa je vrednost zbranih kosmatih premij zvišala za 12,1 odstotka na 124,4 milijona evrov, je razvidno iz poročila o poslovanju, objavljenega prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Največjo absolutno rast premije sta beležili prav največji družbi v skupini Sava Re, Pozavarovalnica Sava in Zavarovalnica Tilia.

V Pozavarovalnici Sava ocenjujejo, da je dosedanja letošnja rast pozavarovalne premije glede na svetovno finančno krizo izjemna, še posebej ob upoštevanju dejstva, da družba načrtno zmanjšuje obseg posla v Sloveniji.

Glavni razlog za spodbudne rezultate pri zbranih premijah so tako predvsem uspešno realizirane priložnosti na tujih trgih, kjer je v zadnjih letih potekalo precej trženjskih aktivnosti. Največjo rast pozavarovalne premije (34,4 odstotka) družba beleži na azijskih trgih.

V letošnjem devetmesečju manj škode v primerjavi z lanskim

Skoraj vse družbe v skupini Sava Re so na drugi strani v devetmesečju beležile nižje škode kot v enakem lanskem obdobju, z izjemo Pozavarovalnice Sava, ki je beležila 5,2-odstotno rast kosmatih škod v primerjavi z enakim obdobjem lani, predvsem na račun lanskoletnih poplav na Tajskem.

Kosmate škode v skupini so tako znašale 95,7 milijona evrov in bile le za 1,8 odstotka višje kot v lanskem devetmesečju, Pozavarovalnica pa je morala izplačati za 53,6 milijona evrov škod.

Konsolidirani stroški pridobivanja zavarovanj so po prvih treh četrtletjih leta porasli približno v enaki meri kot kosmate premije, drugi obratovalni stroški pa so bili nižji za šest odstotkov. Skupaj je tako skupina ustvarila za 62,1 milijona evrov obratovalnih stroškov, kar je 1,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Donos naložbenega portfelja skupine višji

Donos naložbenega portfelja skupine Sava Re se je ob upoštevanju stroška financiranja v primerjavi z lanskim devetmesečjem zvišal za 8,2 milijona evrov oziroma 4,3 odstotka.

Razlogi za višji donos so po navedbah iz Pozavarovalnice Sava zlasti v višjih prihodkih pridruženih družb (dobiček Zavarovalnice Maribor in Moje naložbe, ki ga Pozavarovalnica Sava pripisuje po kapitalski metodi ter izplačani dividendi Zavarovalnice Maribor), višjih obrestnih prihodkih in unovčenih kapitalskih dobičkih ob prodaji naložb. Slabitve vrednostnih papirjev so bile ob tem za 1,4 milijona evrov nižje.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja