Sberbank Europe lani s padcem dobička

Članek slika

Skupina Sberbank Europe je lani ustvarila 3,4 milijona evrov čistega dobička, medtem ko je leta 2013 dosegel 5,6 milijona evrov. Razen madžarske in ukrajinske banke so bile lani dobičkonosne vse hčerinske družbe, tudi slovenska. Ukrajinska banka je imela težave zaradi zaostrenih političnih razmer, madžarska pa zaradi pomoči deviznim dolžnikom.

Neto posojila strankam so se lani na letni ravni povečala za 21 odstotkov na 9,85 milijarde evrov. Posojilni portfelj se je povečal zaradi večjega obsega posojil, ki so jih odobrile lokalne banke, in zaradi povečanja poslovanja z gospodarskimi družbami v Avstriji, so sporočili iz banke. Vloge strank so se na letni ravni povečale za en odstotek na 6,82 milijarde evrov.

Kljub težavnim razmeram dosegli pozitivne rezultate

Predsednik uprave Axel Hummel je ocenil, da so lani v skupini kljub težavnim razmeram dosegli pozitivne rezultate. Napovedal je, da bodo v prihodnjih letih mrežo poslovalnic v srednji in vzhodni Evropi dopolnili z inovativnimi rešitvami digitalnega bančništva. "Prvi val digitalizacije bo zajel Nemčijo, Avstrijo in Češko," je pojasnil Hummel.

Zaradi krize v Ukrajini je bilo lansko leto po pojasnilih banke zaznamovano s težkimi političnimi in gospodarskimi razmerami. Za Sberbank Europe in njene hčerinske družbe v državah članicah EU sicer ne veljajo sankcije EU, tako da imajo neomejen dostop do kapitalskih trgov EU.

Velik izziv banki je bila lani tudi madžarska shema za pomoč deviznim dolžnikom, katere posledica je utrpela enkratno izgubo v višini 21 milijonov evrov.

Lani so tako sredstva kot tržni delež posojil rasli nadpovprečno v primerjavi z ostalimi bankami, največ pa sta k temu prispevali banki iz Slovenije in Hrvaške. V letu 2014 se je temeljni količnik kapitalske ustreznosti povečal z 9,5 na 10,7 odstotka, količnik kapitalske ustreznosti pa s 13,1 odstotka na 16,8 odstotka.

Sberbank na slovenskem trgu od leta 2012

Sberbank Europe s sedežem na Dunaju je v 100-odstotni lasti Sberbank Russia, med drugim pa je prisotna tudi v Sloveniji. Na slovenskem trgu je navzoča od leta 2012, ko je Sberbank Europe kupila skupino Volksbank International.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja