Skupina Telekom v devetih mesecih z 42 milijoni evrov dobička

Članek slika

Skupina Telekom Slovenije je v prvih devetih mesecih letos ustvarila za 595,9 milijona evrov prihodkov, kar je štiri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček pa se je zaradi izvedenih ukrepov za zniževanje vseh vrst stroškov zvišal za 11 odstotkov na 41,9 milijona evrov.

Matična družba je v devetih mesecih ustvarila 494,1 milijona evrov prihodkov, kar je za šest odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je znižal za 22 odstotkov na 43,5 milijona evrov.

"Na nižje prihodke v vsej skupini so vplivali trendi, ki so že nekaj let značilni za panogo. Prihodki nekdaj nosilnih storitev fiksne in mobilne telefonije namreč upadajo, umirja pa se tudi rast širokopasovnih priključkov in na njih temelječih storitev," so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz družbe.

V vsem letošnjem letu v skupini Telekom Slovenije pričakujejo EBITDA v višini do 250 milijonov evrov in za 43 milijonov evrov čistega dobička. Uprava družbe poslovanje sicer letošnje poslovanje in načrte pravkar predstavlja na novinarski konferenci, devetmesečne poslovne rezultate skupine pa je v sredo obravnaval in potrdil nadzorni svet družbe, so navedli v Telekomu.

Po devetih mesecih nad načrti; med najmanj zadolženimi v Evropi

Ob koncu tretjega letošnjega četrtletja je dobiček iz poslovanja (EBIT) znašal 63,2 milijona evrov in je na enaki ravni kot v primerljivem obdobju lani in nad načrtovanim. Podobno velja za EBITDA, ki je dosegel dobrih 198,4 milijona evrov. Neto finančni dolg se je zmanjšal za 52 milijonov evrov na 336,7 milijona evrov. "To pomeni, da smo med najmanj zadolženimi prvotnimi operaterji v Evropi," so navedli v Telekomu.

V devetih mesecih je skupina za naložbe namenila 60,9 milijona evrov ali 22 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani. Dobra polovica so predstavljale naložbe matične družbe, v primerjavi s preteklim letom pa so večja tudi vlaganja na Kosovu ter v družbah TSmedia in GVO. Med pomembnejše projekte v Sloveniji v zadnjem času sodi začetek gradnje najsodobnejšega mobilnega omrežja LTE.

Rast mobilnih priključkov, padec fiksnih

Skupina Telekom Slovenije je imela po devetih mesecih skupaj 2,7 milijona fiksnih in mobilnih priključkov, kar je za odstotek več kot konec enakega lanskega obdobja. Število širokopasovnih počasi stagnira, medtem ko se število fiksnih priključkov še naprej znižuje. Rast beleži število mobilnih priključkov, predvsem zaradi rasti v makedonski družbi One in tudi v kosovskem Ipku.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja