ZDA prižgale luč za naftne in plinske vrtine na Arktiki

Članek slika

Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame je v ponedeljek britansko-nizozemskemu energetskemu velikanu Shell prižgala zeleno luč za začetek del na naftnih in plinskih vrtinah Arktike. Shell bo sicer pri tem omejen še z več pogoji. Okoljske organizacije so kljub temu razburjene.

Ameriški zvezni urad za upravljanje z energijskimi viri, regulacijo in nadzor (BOEM) je Shellu izdal dovoljenje za raziskovanje v morju Chukchi, a mora Shell za to pridobiti še ustrezne listine agencij, odgovornih za okolje in zdravje morskih sesalcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Odločili smo se za premišljen, previden pristop k začetku potencialnega raziskovanja v morju Chukchi," je dovoljenje Shellu pospremila prva dama BOEM Abigail Ross Hopper. Ob tem se je zavezala, da bodo kakršnekoli raziskovalne aktivnosti na morju ves čas predmet rigoroznih varnostnih standardov.

Okoljske organizacije vrtanju na Arktiki nasprotujejo zaradi ranljivosti tamkajšnjih živali. Te se namreč že sedaj borijo s težkimi življenjskimi pogoji, saj prihaja do topljenja morskega ledu. Tveganje za izlitje nafte bi njihov položaj še bolj ogrozilo.

"Naša vlada je še enkrat pohitela ter potrdila tvegano in slabo premišljeno raziskovanje na enem najbolj oddaljenih in pomembnih delov na Zemlji," se je odzvala podpredsednica okoljske organizacije Oceana Susan Murray.

Tiskovni predstavnik Shella Curtis Smith je medtem ocenil, da je njihov revidirani plan raziskovanja morja Chukchi "pomemben mejnik in znamenje zaupanja regulatorjev v naš načrt".

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja